NavMenu

Drugi uzastopni mjesec pada njemačkog uslužnog sektora

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 23.11.2020. 10:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Aktivnost u njemačkom uslužnom sektoru bilježi ubrzani pad ovog mjeseca, po uvođenju restriktivnih mjera s ciljem obuzdavanja drugog talasa epidemije Kovid-19, pokazuje objavljeno istraživanje kompanije IHS Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava IHS Markit, pao je u novembru na 46,2 poena sa 49,5 poena u oktobru, potonuvši još dublje ispod granice 50 bodova koja razdvaja rast od pada, prenosi Reuters. Ovo je drugi uzastopni mjesec pada njemačkog uslužnog sektora.

Istraživanje je takođe pokazalo da je aktivnost u proizvodnom sektoru nastavila rast, mada nešto sporijim tempom, pružajući podršku ekonomiji, kojoj se ove godine inače predviđa najdublja recesija od Drugog svjetskog rata.

Aktivnost u fabričkom sektoru skliznula je na još uvijek zdravih 57,9 poena u novembru sa oktobarskog nivoa od 58,2 boda.

- Otpornost proizvodnog sektora, koja se prema istraživanju posebno duguje rastu prodaje u Aziju, ide u prilog našem predviđaju da će bilo kakav pad u poslednjem kvartalu biti daleko manji od onog zabeleženog u prvoj polovini godine - kaže Fil Smit, pomoćnik direktora u IHS Markitu.

Dodaje da su pozitivne vesti u vezi sa razvojem Kovid vakcina pomogle podizanju raspoloženja među njemačkim preduzećima, od kojih se mnoga nadaju povratku u normalu tokom sledećih 12 mjeseci.

Njemačka je 2. novembra uvela mjere zatvaranja kako bi suzbila širenje zaraze.

Kompozitni indeks menadžera nabavke IHS Markita, koji obuhvata proizvodni i uslužni sektor koji zajedno čine više od dvije trećine njemačke ekonomije, spustio se u novembru na 52 poena sa 55 bodova, koliko je iznosio u oktobru.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.