NavMenu

Razvoju ženskog preduzetništva neophodna podrška - U Podgorici 21 novi biznis u kojima su žene nosioci privredne aktivnosti

Izvor: Mina Nedjelja, 22.11.2020. 08:34
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Ženama je neophodno pružiti šansu i podršku za započinjanje sopstvenog biznisa, jer se još smatraju neravnopravnim akterima na ekonomskoj sceni, ocijenila je zamjenica gradonačelnika Podgorice, Slađana Vujačić i dodala da će Glavni grad nastaviti da im pomaže bespovratnim sredstvima.

Ona je agenciji Mina-business kazala da se žene često teže odlučuju za osnivanje privredne aktivnosti, a teže im je da se pozicioniraju u poslovnoj zajednici.

- Konkretno u Crnoj Gori još vlada tradicionalno shvatanje uloge žene u društvu zbog čega je teže postići jednaku poziciju koju postiže jedna muškarac. Međutim, ono što je pokazala praksa je da su žene izuzetno odgovorne, precizne, sistematične u sprovođenju radnih aktivnosti i mislimo da je to šansa koju mi kao društvo na lokalnom i državnom nivou moramo da iskoristimo - rekla je Vujačić.

Ona je, govoreći o barijerama sa kojima se susreću žene, kazala da su u ne tako dalekoj prošlosti prava i obaveze žene bile unaprijed definisane, obrazovanje je bilo privilegija rijetkih i znalo se da je uloga žene da bude supruga, majka i ona se nije opredjeljivala za dalje obrazovanje, a samim tim ni za neke privredne aktivnosti.

- Ono što predstavlja značajnu prednost ili barijeru jeste podrška na političkoj sceni. Nažalost ono što se dešava ovih dana na našoj političkoj sceni je da se na mala vrata vraćaju neke naše prethodno stečene loše tradicionalne navike, a to je da u ovom trenutku koji je ključan za pozicioniranje društva nemamo nijednu ženu koja dominantno učestvuje u kreiranju vlade. Nemamo ženu čiji glas se čuje, o tim temama se uopšte ne govori, čak je odnos ključnih političkih aktera prema ženama loš - smatra Vujačić.

To, kako je kazala, ne uliva nadu da se očekuju optimistični dani u budućnosti.

- Međutim ono što svi skupa moramo činiti jeste da se kao društvo borimo protiv vraćanja tih tradicionalnih poimanja uloge žene u društvu, na način što će se čuti i žene preduzetnice koje su se prethodno pozicionirale na poslovnoj sceni, i jer ćemo iskoristiti ulogu medija koji će svi više otvarati prostor za ove teme - navela je Vujačić.

Ona je ocijenila da se u svetu tome ne smije zaboraviti ni obrazovni sistem, pri čemu je važno da se u osnovnim, srednjim školama, kao i fakultetima govori sve više o ulozi žene.

- Ono što mi možemo uraditi na lokalnom nivou je ovo što čini Glavni grad, a to je da pružimo šansu i podršku tim ženama da ona kreće u osnivanje sopstvenog biznisa i svoje mjesto u poslovnom svijetu - rekla je Vujačić.

Ona je podsjetila da je Glavni grad raspisao tri konkursa za podršku ženskom preduzetništvu, koji su se pokazali izuzetno dobri, pa već sada postoji 21 novi biznis u Glavnom gradu gdje su žene nosioci privredne aktivnosti.

- Nedavno smo završili konkurs za podrške preduzetnicima za razvijanje biznisa na lokalitetu Stara varoš i podršku kreativnim preduzetnicima, a tu su pozivi i za podršku poljoprivredicima i poljoprivrednicama. Pokušavamo da pošaljemo poruku da ne moramo da imamo namjenski konkurs za podršku ženskom preduzetništvu, već pozivamo žene da se javljaju i na sve ostale konkurse - rekla je Vujačić.

Ona je kazala da je Glavni grad prošle godine opredijelio nekoliko stotina hiljada EUR, a isto čini i ove.

- Trudimo se da žene što više uključimo u privrednu aktivnost Glavnog grada. Tako da im šaljemo poruku da iskoriste ovu šansu koja im se pruža - navela je Vujačić.

Ona je saopštila da su, kada je riječ o odzivu žena na javne pozive do sada imali dobro iskustvo, međutim često je bilo potrebno i da ih motivišu da se javljaju.

- Često smo koristili medije kao kanal komunikacije da ih podsjetimo na to. Koristimo te i sve druge kanale komunikacije da se motivišu žene da se prijave na naše konkurse i to je ono što nam govori da žena još nije dovoljno hrabra da sama traži svoju šansu - ocijenila je Vujačić.

Kada su, kako je dodala, učinili sve što je bilo u njihovoj moći, na kraju su imali odličan odziv i rezultate.

- U Glavnom gradu imate prvu suvenirnicu koja je nastala kao rezultat našeg konkursa i to vam govori koliko jedan žena koja se upusti u privrednu aktivnost uz podršku drugih može da učini dobro sebi, da dobije i neku ekonomsku dobit, ali i da obogati ponudu Glavnog grada ili bilo koje druge lokalne samouprave u Crnoj Gori - smatra Vujačić.

Ona je, govoreći o koronakrizi, navela da je svaka zdravstvena kriza uvod u ekonomsku što se već dešava, međutim ono što je dobro jeste da se žene uglavnom odlučuju za osnivanje malog i srednjeg biznisa, koji se brže oporavljaju.

- Ono što odlikuje žene jeste da su dobro organizovane i da se odlučuju za ove forme privredne aktivnosti i da iz ove krize žene preduzetnice mogu lako da izađu, uz podršku ostalih službi, organa ili političkih aktera. Svi skupa možemo učiniti da Crna Gora i Podgorica ne osjete ovu koronakrizu koliko će osjetiti možda neki drugi - navela je Vujačić.

Ona je poručila svim ženama koje žele da se bave nekom preduzetničkom aktivnošću da se prilike i šanse ne čekaju, već da se hrabro upuste u preduzetničku aktivnost, traže svoju šansu i da budu sigurne da one to mogu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.