NavMenu

Zgrada uprave Glavnog grada - Simbol trajanja i kulturno dobro neobičnog arhitektonskog izraza (VIDEO)

Izvor: eKapija Nedjelja, 15.11.2020. 12:25
Komentari
Podeli
(Foto: Youtube.com/Screenshot/Glavni grad Podgorica)
Zgrada uprave Glavnog grada u decembru 2017. godine dobila je status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, uvažavajući činjenicu da objekat svjedoči o urbanoj genezi stare Podgorice i načinu gradnje na ovim prostorima u periodu između dva svjetska rata, ali i o ličnosti, čije djelo predstavlja prepoznatljivo ostvaranje arhitekture iz perioda XX vijeka.

U cilju unapređenja stanja ovog kulturnog dobra nedavno su okrečene fasade objakta, a Glavni grad je prema konzervatorskom projektu završio i rekonstrukciju dijela zgrade, čime su zamijenjeni stari prozori, uveden novi sistem grijanja i hlađenja i uklonjeni klima uređaji koji su narušavali spoljni izgled ovog kulturnog dobra, saopšteno je iz PG Biroa.

- Podsjećamo, gradnja zgrade Opštine Podgorica počela je 1929. godine po projektu arhitekte Veliše Popovića koji je skladnim proporcijama i svedenom simetrijom, uspio izraziti poseban, svečarski duh objekta. Zgrada je završena 1931. godine i prepoznatljiva je ne samo po svojoj arhitekturi, već i po tome što je jedna od rijetkih građevina koja je preživjela bombardovanje Podgorice. Nakon Drugog svjetskog rata, dobila je još jednu etažu i ravnu krovnu konstrukciju - navodi se.

Iako je objekat pretrpio određene izmjene, sačuvao je svoj originalni oblik i izgled sve do danas.

- Njegovo neposredno okruženje čini kultivisani, hortikulturno uređeni prostor, kao i spomenik Marku Miljanovu Sa frontalne strane, fasada je ispoljena u dvije ravni, čijim blago naglašenim definisanjem čini osnovu promišljene igre prozorskih otvora. Odnosom puno-prazno i horizontalno-vertikalno, postignut je savršen sklad, proporcionalnost i uravnoteženost objekta - zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.