NavMenu

Rast prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili sedmicu na Montenegroberzi - Realizovano 14 transakcija vrijednih 96.434 EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 15.11.2020. 21:19
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Rast prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu, u kojoj je Evropska komisija (EK) uplatila Crnoj Gori prvu ratu od 28 mil EUR bespovratne finansijske pomoći.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 0,1 odsto na 642,59 boda, dok je MONEX porastao 1,1 odsto na 9.851,33 poena.

Promet, realizovan kroz 14 transakcija, iznosio je 96.434 EUR i bio je 1,8 puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u njemu imale su akcije Poslovno logističkog centra Morača, 78,2 odsto.

Dionice Poslovno logističkog centra Morača na kraju sedmice su vrijedile tri EUR.

Rasle su jedino akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema 7,1 odsto na 56,35 centi, dok su dionice Luke Bar u petak koštale 20 centi.

Trgovano je i akcijama Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, Elektroprivrede i Primorja, koje su na kraju sedmice vrijedile tri EUR, odnosno 2,8 EUR i 2,15 EUR.

EK je u srijedu Crnoj Gori uplatila prvu ratu od 28 mil EUR bespovratne finansijske pomoći, koja je namijenjena ublažavanju ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa i podršci odgovoru javnih vlasti na društvene i ekonomske izazove.

Iz EK je objašnjeno da tih 28 mil EUR predstavlja dio pomoći dostupne Crnoj Gori u okviru ugovora o budžetskoj podršci u vrijednosti do 40,5 mil EUR.

Ta budžetska podrška dio je bespovratne finansijske pomoći vrijedne 53 mil EUR, koju je EU obezbijedila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i pružanje pomoći ugroženim pojedcinima, preduzetnicima i kompanijama, zdravstvenom i ostalim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom izazvanom koronavirusom.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je ove sedmice da će se ekonomije zemalja Zapadnog Balkana brže oporaviti i razviti jedino povećanjem investicija, podsticanjem preduzetništva i uklanjanjem što većeg broja barijera koje opterećuju poslovanje.

On je, na online samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, kazao da će sve drugo samo pojačati efekte krize i voditi u novo zaostajanje.

- Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan je dokaz posvećenosti regionu i putokaz za strateške odluke, prije svega u oblasti održivog razvoja - naveo je Đukanović.

Početkom sedmice je kandidat za ministra kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, poručio da ekonomija Crne Gore ne može da čeka.

On je na svom Twitter nalogu objavio da je održan sastanak kandidata za ministre ekonomskog dijela predložene vlade.

- Iako nije sigurno da ćemo biti izabrani, radimo sve da budemo spremni od prvog dana. Ekonomija Crne Gore ne može da čeka - napisao je Bojanić.

U srijedu je akcionarima Crnogorskog Telekoma počela isplata dividende za prošlu poslovnu godinu. Bruto iznos dividende po akciji je četiri centa, od čega se prilikom isplate umanjuje pripadajući iznos poreza na dobit za preduzeća, odnosno poreza na dohodak i prireza na porez za građane u skladu sa važećim propisima.

Odluka da se dio dobiti koju je Telekom ostvario prošle finansijske godine, od 1,89 miliona EUR, isplati akcionarima kao dividenda donijeta je na redovnoj Skupštini akcionara, održanoj 23. septembra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.