NavMenu

Podrška od 9 mil EUR za Zapadni Balkan zavisi od usvajanja novog evropskog budžetskog okvira

Izvor: Mina Nedjelja, 15.11.2020. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Zapadni Balkan mogao bi da ostane bez sredstava za evropski investicioni paket ako dođe do blokiranja usvajanja novog evropskog budžetskog okvira za period od naredne do 2027. godinu.

Mađarski premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki najavili su ulaganje veta na Predlog budžeta EU za period od naredne do 2027. ako uslov za dobijanje sredstava iz budžeta bude vezan za poštovanje vladavine prava, prenosi Capital.ba.

Orban smatra da bi takvo uslovljavanje bilo miješanje u unutrašnje stvari Mađarske, te je zbog toga najavio da neće dozvoliti usvajanje budžeta. On je u pismu njemačkom predsjedništvu EU naveo da je mađarski pravni sistem prošao sve kontrole i da je Mađarska u potpunosti sarađivala u vezi s procedurama koje je Brisel pokrenuo kad je u pitanju pravni sistem u toj zemlji.

Orban je rekao da Mađarska neće imati drugog izbora osim da uloži veto, ako se ne uzmu u obzir napori koje ulaže.

Morawiecki je saopštio da Poljska ne može da prihvati taj uslov zato što je, kako je rekao, politički motivisan, a primjenjivao bi se arbitrarno. On smatra da bi takva formulacija značila uvođenje duplih standarda i podsjeća da tako formulisan uslov nije bio u predlogu koji su lideri EU prihvatili u julu.

Ukoliko dođe do veta, to bi moglo imati negativne posljedice za investicije u Zapadni Balkan, s obzirom na to da je novac za njega uslovljen usvajanjem evropskog budžeta. Ukoliko dođe do problema s njegovim usvajanjem, neće biti novca za devet milijardi EUR iz novog paketa za proširenje Evropske komisije (EK).

Na sajtu EK se navodi da će devet milijardi EUR grantova za Zapadni Balkan biti uslovljeno usvajanjem narednog višegodišnjeg budžetskog okvira EU za period od naredne do 2027. godina. Uz ovih devet milijardi, predviđena je mobilizacija dodatnih 20 milijardi kroz projekte javno-privatnih partnerstava.

- EU planira da pruži garancije kako bi smanjile teret finansiranja za javne i privatne investitore, kako bi se smanjio rizik za investitore. Podrška garantnom fondu ima potencijal da mobiliše 20 milijardi EUR - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.