NavMenu

Remdesivir već u upotrebi u KCCG i kovid bolnicama - Lijek isporučen prošle sedmice

Izvor: Pobjeda Petak, 13.11.2020. 11:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Piaxabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
Lijek remdesivir, koji se koristi u liječenju koronavirusa već je u upotrebi u Crnoj Gori, i koriste ga Klinički centar i kovid bolnice, saopšteno je Pobjedi iz Montefarma.

Iz ove kompanije kazali su da je 320 doza lijeka vrijednog 110.400 EUR isporučeno medicinskim ustanovama prošle sedmice.

Vlada je prošlog mjeseca uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lijek "remdesivir", koji se koristi za liječenje građana Crne Gore koji su zaraženi korona virusom, a imaju težu kliničku sliku.

Kako je tada navedeno, cijena "remdesivira" iznosi 345 EUR po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

- Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula "remdesivira" na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400 eura (bez PDV-a) - kazao je nedavno ministar zdravlja Kenan Hrapović.

"Remdesivir" je prvi lijek koji je dobio odobrenje na nivou Evropske unije za liječenje korona virusa. Prema dosadašnjim istraživanjima, remdesivir skraćuje tok liječenja i ima manje nuspojava od drugih ljekova koji su korišćeni u borbi protiv kovida-19.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.