NavMenu

Investitori iz UAE zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru - Kompanijama predstaviti mogućnosti za pokretanje proizvodnih pogona na sjeveru

Izvor: eKapija Petak, 06.11.2020. 12:11
Komentari
Podeli
(U Pljevljima postoji mogućnost za izgradnju cementare)Investitori iz Ujedinjenih Arapski Emirata zainteresovani su za ulaganje u Crnu Goru, saopštila je ambasadorka UAE Nabila Abdelaziz Naser Saed Alshamsi tokom sastanka sa Vlastimirom Golubovićem, predsjednikom Privredne komore Crne Gore.

Prema njenim riječima, crnogorska obala je već svima veoma dobro poznata, pa je njen cilj da privrednicima iz domovine predstavi potencijale sjevera naše zemlje i prije svega mogućnosti za pokretanje proizvodnih pogona.

- Postoje zainteresovani investitori iz Emirata za ulaganje u proizvodnju na sjeveru Crne Gore, samo ih treba usmjeriti – rekla je Alshamsi.

Sagovornici su se saglasili da veoma kvalitetni politički odnosi dvije države predstavljaju odličnu pretpostavku za jačanje ekonomskih veza.

- Naš prioritiet će biti jačanje ekonomske saradnje izmedju dvije zemlje. Uvjerena sam da je Crna Gora raj koji obiluje potencijalima za ulaganje. Želimo da budemo vaši strateški partneri i povežemo vas sa investitorima koji su zainteresovani da ulože u ekonomiju Crne Gore - saopštila je ambasadorka.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović zahvalio je ambasadorki na iskazanom interesovanju Ujedinjenih Arapskih Emirata za ulaganje u Crnu Goru.

On je konstatovao da izvanredni politički odnosi generišu sve sadržajniju saradnju sa UAE u svim oblastima, te da su ekonomske relacije u kontinuiranom usponu. Ulaganja iz UAE u našu ekonomiju od 2007. godine do danas iznose 363,2 mil EUR, po čemu je ova država na 11 mjestu liste najznačajnijih investitora.

Među najvećim ulaganjima su ona Abu Dabi Capital Groupa u Capital Plazu, Državnog investicionog fonda iz Dubajia u Porto Montenegro, BMJ Industriesa u Novi Duvanski kombinat, Masdar Energy u vjetropark Krnovo. Sa druge strane, robna razmjena dvije zemlje iznosi skromnih dva miliona eura i postoji značajan prostor za njeno unapređenje.

Golubović je izrazio posebnu zahvalnost Ambasadi UAE na podršci Crnoj Gori tokom pandemije Covid-19 i vrijednim donacijama našem zdravstvenom sistemu.

- Hvala Ujedinjenim Arapskim Emiratima što podržavaju ekonomski razvoj Crne Gore. Svi investitori su dobrodošli u našu zemlju - naglasio je Golubović, koji je ukratko predstavio investicione projekte i potencijale Crne Gore.

Posebno je potencirao mogućnosti izgradnje fabrike cementa u Pljevljima, pokretanja drvoprerađivačkih pogona, zatim investicije u agrar, energiju iz obnovljivih izvora, cirkularnu ekonomiju, kao i povoljnosti poslovanja u biznis zonama. Ukazao je na značaj Luke Bar koja bi, revitalizacijom željeznice i izgradnjom autoputa, mogla da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu.

Tokom sastanka, prezentovane su i aktivnosti Privredne komore, njena uloga kao institucionalnog partnera donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou, te uticaj na kreiranje ambijenta za poslovanje u Crnoj Gori.

Najavljeno je da će komore naše zemlje i UAE potpisati memorandum o razumijevanju, što će doprinijeti intenzivnijim bilateralnim odnosima privrednika. Crna Gora će učestvovati naredne godine na World EXPO Dubai sajmu, a predsjednik Golubović je zahvalio ambasadorki što ćemo biti oslobođeni troškova zakupa izložbenog prostora.

Predloženo je da se u tom periodu organizuju dva poslovna foruma, gdje bi naši privrednici bili u mogućnosti da uspostave partnerstva sa predstavnicima kompanija iz Abu Dabija i Dubajia.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.