NavMenu

Privatnim laboratorijama 200.000 EUR za testiranje na virus korona

Izvor: Dan Srijeda, 04.11.2020. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Fond za zdravstveno osiguranje obezbijedio je 200.000 EUR za testiranje na virus korona u privatnim laboratorijama u Crnoj Gori do kraja godine, sa kojima je ugovor sklopljen 1. novembra.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za Dan da je teško odgovoriti na pitanje hoće li u budžetu imati dovoljno novca za potrebe Instituta za javno zdravlje u borbi protiv epidemije.

- Teško je odgovoriti na to pitanje, jer sve zavisi od toga kako će se kretati epidemiološka situacija. Ukoliko bude potrebno više sredstava ići će zahtjev prema Ministarstvu finansija za obezbjeđenje dodatnih sredstava- kazao je Čirgić.

Za testiranje kod privatnika planirano je 200.000 EUR.

- Očekujemo da će to biti dovoljno i da će se unaprijediti taj sistem, kako građani ne bi čekali na rezultate. Osim toga, gotovo sve kovid ambulante koje rade u okviru domova zdravlja kao i specijalne bolnice i KCCG su snabdjeveni od strane IJZ sa ukupno 20.000 brzih testova, što će sveukupno dovesti do minimalnog čekanja na rezultate testiranja na prisustvo virusa Kovid-19 - ističe Čirgić.

Prema poslednjim podacima, Fond i bolnice duguju dobavljačima, veledrogerijama i privatnicima ukupno 33.600.000 EUR od čega samo za ljekove i medicinska sredstva Apotekarskoj ustanovi Montefarm i privatnim apotekama 21 mil EUR.

Čirgić je nedavno kazao da je za plaćanje već dospio dug od 16,7 miliona, koji nije izmiren od 30. juna.

Vlada je već zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve preusmjeri 350.000 EUR za nabavku pet aparata po specifikaciji Instituta za javno zdravlje sa ciljem bržeg testiranja građana na virus korona kao i 1.600.000 EUR za nabavku testova za virus korona, reagensa i potrošnog materijala koji je predviđen za period do kraja godine.

- Prema podacima Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm, dospjele obaveze za plaćanje do kraja septembra bile su 11.904.353 EUR, a kašnjenje u plaćanju dospjelih obaveza više je od 40 dana - navodi Čirgić.

Stoga je Vlada, na osnovu informacije Ministarstva zdravlja, a na osnovu podataka Montefarma o dugovanjima prema dobavljačima za ljekove i medicinska sredstva, donijela zaključak da Ministarstvo finansija prijevremeno odobri sredstva za te namjene u visini planiranih sredstava za decembar i novembar, u iznosu od 9.958.373,68 EUR, za izmirivanje zakašnjelih obaveza za ljekove.

- Istim zaključkom zadužuje se Ministarstvo finansija da do kraja tekuće godine u budžetu Fonda za zdravstveno osiguranje obezbijedi nedostajuća sredstva za ljekove i medicinska sredstva za novembar i decembar - rekao je Čirgić.

Vlada je, osim za zdravstvene ustanove, odobrila nabavku dezinfekcionih i drugih sredstava kao i aparata za mjerenje tjelesne temperature za potrebe vaspitno-obrazovnih ustanova.

Iz tekuće budžetske rezerve su izdvojili 1.085.179 EUR za nabavku zaštitnih i dezinfekcionih sredstava za potrebe škola pred početak školske godine.

Ne znaju koliko je uvećana potrošnja

Čirgić je kazao da ne raspolažu podacima koliko je zbog epidemije ukupno povećana potrošnja.

Potrošnja se reflektuje gotovo kroz sve stavke troškova: kroz izdatke za zarade kroz prekovremeni i dopunski rad; kroz troškove ljekova i medicinskih sredstava; medicinskog kiseonika; troškove ishrane pacijenata koji se liječe u bolnicama od Kovida-19, sredstava za higijenu, kroz potrošnju goriva zbog prevoza pacijenata oboljelih od virusa korona, potrošnju vode, troškova pranja infektivnog veša, troškova električne energije i drugo.

Presjek neizmirenih obaveza, odnosno dugovanja prema dobavljačima po svim osnovama, radi se na poslednji dan svakog kvartala, kada se sačinjavaju kvartalni finansijski izvještaji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.