NavMenu

U vlasništvu žena oko 21% firmi u CG - Potencijal ženskog preduzetništva u CG i dalje nedovoljno iskorišćen

Izvor: Mina Subota, 31.10.2020. 12:32
Komentari
Podeli
(Foto: Oyls/shutterstock.com)
Broj crnogorskih preduzeća čije su vlasnice žene raste, ali u tom segmentu i dalje postoji rodna razlika i neiskorišćeni potencijal na tržištu, ocijenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se kontinuirano bavi ekonomskim osnaživanjem žena.

- Dostupni podaci ukazuju na to da je približno 21% preduzeća u Crnoj Gori u vlasništvu žena i dobra stvar je to što ovaj procenat raste. Podaci, takođe, ukazuju na to da i dalje postoji rodna razlika i neiskorišćen potencijal na tržištu - rekli su iz EBRD-a agenciji Mina-business.

Stoga, EBRD nastavlja da ekonomski osnažuje žene kroz finansiranje i savjetovanje, istovremeno se trudeći da poslovno okruženje učini ravnopravnijim za žene.

U tom kontekstu, iz EBRD-a su pozdravili Crnogorsku strategiju za žensko preduzetništvo, koja se trenutno revidira za period od naredne do 2024. godine, jer se time uspostavlja nacionalni okvir za podršku preduzetnicama.

- Ravnopravnost polova sastavni je dio posvećenosti EBRD-a na promociji održivog ekonomskog razvoja i obezbjeđivanju ekonomskog rasta od koga će koristi imati svi djelovi društva. Žensko preduzetništvo igra važnu ulogu u promovisanju ekonomskog rasta u zemljama u kojima EBRD posluje - smatraju predstavnici EBRD-a.

Iz banke su rekli da biznise i preduzeća kojima rukovode žene u Crnoj Gori podržavaju kroz program Žene u biznisu, koji kombinuje finansijsku i nefinansijsku podršku.

- Imamo dobru saradnju sa dva udruženja žena preduzetnica, kao i drugim poslovnim udruženjima u Crnoj Gori koja se zalažu za jačanje ženskog preduzetništva u Crnoj Gori - dodali su iz EBRD-a.

Iz EBRD-a su, na pitanje koje su to ključne biznis barijere sa kojima se suočavaju preduzetnice, odgovorili da su prisutni i dalje mnogi izazovi, posebno kada je u pitanju pristup finansijama, jer im često nedostaje kolateral potreban za dobijanje kredita od banke.

- Preduzeća kojima rukovode žene imaju ograničenu ili često uopšte nemaju imovinu, a imaju i manje ušteđevine od preduzeća kojima rukovode muškarci. Razlog za to se nalazi u postojećoj nejednakosti u vlasništvu nad imovinom. Naime, žene posjeduju samo četiri odsto kuća i osam odsto zemljišta. To ih čini ranjivijim na spoljne šokove kakav je kriza Covid-19 - ocijenjeno je iz EBRD-a.

Takođe, kako su dodali, njima ponestaje likvidnosti i imaju problema da obezbijede finansiranje onda kada banke postaju obazrivije u odnosu na rizike.

- Preduzeća na čijem čelu se nalaze žene najčešće su mikro preduzeća sa nižom dodatnom vrijednošću, zbog čega EBRD i podržava njihovu diverzifikaciju. Osim toga, EBRD podržava njihov rast kroz pružanje poslovnih savjeta, mentorstvo i omogućavanje njihovog daljeg umrežavanja i povezivanja - kazali su iz te institucije.

Prema njihovim riječima, trebalo bi imati na umu da se, u sadašnjim okolnostima kada je rad od kuće nova norma ili nova normalnost, žene suočavaju sa još većim izazovima, jer su one te koje brinu o djeci i roditeljima.

- Stoga, mi iz EBRD-a, kao odgovor na Covid-19 i "ekonomiju od kuće", predlažemo da žene preduzetnice nadalje razvijaju svoje digitalne vještine i ulažu više u digitalizaciju svopstvenog poslovanja - naveli su iz EBRD-a.

Da bi se prevazišli ti i drugi izazovi, EBRD ne samo da pruža namjenske kreditne linije za žene preduzetnice kroz lokalne finansijske institucije, već dodatno podržava preduzeća koja vode žene pružanjem savjeta u vezi sa digitalizacijom i digitalnom transformacijom, kao i u drugim oblastima kao što su strategija, organizacija i marketing.

- Kako je znanje postalo sve važnije za rast poslovanja, nedavno smo pokrenuli EBRD Akademiju znanja (EBRD Know-How Academy), besplatnu platformu za e-učenje namijenjenu mikro i malim preduzećima, koja nudi savjete i alatke za rješavanje izazova koje donosi pandemija Covid-19 - saopšteno je iz EBRD-a.

EBRD se, u svjetlu Covid-19 krize, udružio sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR), kako bi zajednički procijenili uticaj krize na zapošljavanje na Zapadnom Balkanu, uključujući Crnu Goru, i pružili podršku vlastima u formulisanja odgovora na nju.

- Izvještaj smo objavili i predstavili Socijalnom savjetu u junu. On pokazuje da je značajan broj radnih mjesta izgubljen i da je još mnogo njih u opasnosti. Posebno su riziku izloženi niskokvalifikovani radnici, dok su žene i mladi nesrazmjerno pogođeni. Ovo ističe važnost ispravnog političkog odgovora kako bi se osiguralo da niko ne ostane nezbrinut tokom krize - naveli su iz EBRD-a.

EBRD-ov program Žene u biznisu je, kako su objasnili, sveobuhvatan program osmišljen da promoviše žensko preduzetništvo kroz pružanje pomoći malim i srednjim preduzećima (MSP) kojima rukovode žene, da imaju bolji pristup finansiranju i znanju.

- Program je u Crnoj Gori aktivan od 2014. godine i do danas smo podržali više od 100 preduzeća koja vode žene, kroz direktnu savjetodavnu podršku preko lokalnih konsultanata ili kroz radionice za unaprijeđenje preduzetničkih vještina u oblastima kao što su upravljanje finansijama, liderstvo, digitalni marketing, ITC rješenja i organizacioni razvoj - precizirali su iz EBRD-a.

EBRD je u martu, u saradnji sa partnerskim finansijskim institucijama Alter Modus-om i NLB Podgorica, pokrenula namjenske kreditne linije za preduzetnice u ukupnom iznosu od tri miliona EUR, kako bi ženama preduzetnicama, pružili bolji pristup finansiranju.

- Takođe, pružamo tehničku pomoć partnerskim institucijama kako bismo im pomogli da ponude finansijske proizvode i bolje targetiraju potrebe preduzetnica. Ovaj program sprovodimo u saradnji sa dva donatora, Švedskom i Luksemburgom - dodali su iz EBRD-a.

Uz finansiranje iz UK fonda za dobro upravljanje, kao dio podrške EBRD-a javno-privatnom dijalogu u Crnoj Gori, odnosno podrške Savjetu za konkurentnost, EBRD podržava i uvođenje rodne ravnopravnosti, kako bi se omogućilo da se perspektiva žena i muškaraca uzima jednako u obzir prilikom kreiranja politike za poboljšanje investicione klime, konkurentnosti i preduzetništva.

- Već smo dali inpute za novu Strategiju ženskog preduzetništva i revidirane smjernice za procjenu regulatornog uticaja, ali takođe ćemo procijeniti poslovno okruženje iz rodne perspektive i pripremiti priručnik za rodno odgovornu investicionu klimu - kazali su iz EBRD-a.

Oni su naveli da su imali dinamičnu godinu kada je riječ o programu Žene u biznisu i dodali da su zadovoljni saradnjom sa lokalnim kolegama u javnom i privatnom sektoru.

- Nastavićemo da unapređujemo poslovno okruženje u Crnoj Gori, kroz rodno osjetljiv pristup kako bismo osigurali da žene preduzetnice mogu ostvariti svoj puni potencijal. To će zahtijevati podizanje svijesti i izgradnju kapaciteta, a EBRD je spremna da pruži podršku, pri čemu bi trebalo da prepoznamo izazove sa kojima se preduzetnice u svim sektorima suočavaju i pronaći načine za njihovo prevazilaženje - smatraju u EBRD-u.

Time bi trebalo obuhvatiti oblasti koje pokrivaju brigu o djeci, a koje treba da se razmotre kako bi se osiguralo da preduzetnice mogu pronaći i uspostaviti balansiran odnos između poslovnog i privatnog života.

- Žensko preduzetništvo je vitalni dio ekonomije i ono može igrati značajnu ulogu u podsticanju ekonomskog rasta tokom narednih godina. EBRD ostaje posvećena pomoći u ovom procesu, kroz naše savjete o politikama Savjetu za konkurentnost, kao i kroz našu direktnu i indirektnu podršku kroz program Žene u biznisu malim i srednjim preduzećima kojima rukovode žene - zaključili su iz EBRD-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.