Izvor: Mina | Četvrtak, 29.10.2020.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predlog zakona o budžetu čekaće formiranje nove Vlade?

(Foto: Pixabay.com/Bru-nO)
Najvažniji ekonomski akt za narednu godinu, Predlog zakona o budžetu, prema nezvaničnim informacijama čekaće formiranje nove Vlade i izvjesno je da teško može biti utvrđen do 15. novembra, što je zakonski rok, pišu Vijesti.

Na taj način dolazi do sličnog scenarija od prije četiri godine, kada se zbog konstituisanja tadašnje Vlade premijera Duška Markovića sa prvim predlogom budžeta odlazeće izvršne vlasti čekalo do 18. decembra.

Predlog budžeta mora proći i Vladinu Komisiju za ekonomska pitanja, a zbog promjene vlasti mora se i ona izabrati.

Mandatar za sastav nove vlade, Zdravko Krivokapić, u jednom od posljednjih javnih nastupa najavio je za 11. novembar rok u kome će predložiti članove izvršne vlasti, što je četiri dana prije zakonskog roka u kome predlog budžeta treba da se pošalje parlamentu.

Nije zvanično objavljeno ko bi mogao da pokriva jednu od najvažnijih pozicija u novoj Vladi, funkciju ministra finansija.

Kako piše podgorički list, nekoliko potencijalnih kandidata, čija su imena pominjana u medijima, imaju bogate biografije, a fali ozbiljnije iskustvo u radu u javnom sektoru koje je takođe važno, imajući u vidu stanje u javnim finansijama i brojne sistemske probleme zbog kojih je državna kasa gubila i gubi milionske sume, na što je godinama ukazivala Državna revizorska institucija (DRI).

Osim predloga zakona o budžetu, novu vladu čeka i donošenje fiskalne strategije za period trajanja njenog mandata, koja treba da bude polazna osnova za koncipiranje godišnje budžetske poltike, a na koju mišljenje u roku od mjesec od dana dostavljanja mora dati Centralna banka (CBCG).

Na osnovu fiskalne strategije se donose i smjernice fiskalne politike na godišnjem nivou za period od tri godine kojima se moraju definisati limiti potrošnje, nivoi bruto zarada, penzija, socijala.

Iako je smjena izvršne vlasti u toku, sistemskim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti su precizirani rokovi za pripremu budžeta u tekućoj za narednu godinu, a šta je do danas po tom pitanju urađeno Vijestima iz Ministarstva finansija, kojim rukovodi Darko Radunović, nije odgovoreno.

Rokovi za pripremu budžeta za narednu godinu počinju već u januaru tekuće godine kada Ministarstvo finansija izdaje uputstvo za pripremu kapitalnog budžeta i završavaju se zaključno sa oktobrom kada se predlaže nacrt.

Odlazeća Vlada premijera Markovića od završetka parlamentarnih izbora aktivna je u donošenju odluka i predloga zakona koji su u skupštinskoj proceduri, pa bi bilo očekivano i da je sprovela sve zakonske procedure u pripremi nacrta budžeta za narednu godinu.

Uz to, Krivokapić je 8. oktobra dobio mandat da sastavi Vladu u roku od tri mjeseca, pa u krajnjem slučaju da se ona ne formira do 8. januara, Markovićeva Vlada bi morala da predloži budžet.

Skupština ne bi morala da ga usvoji, pa bi se prešlo na privremeno finansiranje.

Ono podrazumijeva da do donošenja budžeta Ministarstvo finansija potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava novac do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.