NavMenu

Crna Gora, BiH, Albanija i Sjeverna Makedonija lideri u zagađenju Sredozemnog mora plastikom

Izvor: Balkan Green Energy News Srijeda, 28.10.2020. 14:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/adege)Ilustracija
Egipat, Italija i Turska odgovorne su za najviše plastičnog otpada u Sredozemnom moru. Međutim, ako se pogleda broj stanovnika lideri su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Novi izvještaj Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) otkriva da 229.000 tona plastike svake godine završi u Sredozemnom moru. Ukoliko se ne preduzmu mjere da se popravi upravljanje otpadom, koje je glavni uzrok zagađenja plastikom, ova količina će se duplirati do 2040. godine, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Zagađenje plastikom može dugoročno da ošteti kopnene i morske ekosisteme i biodiverzitet

Izveštaj The Mediterranean: Mare Plasticum, pripremljen zajedno sa organizacijom Environmental Action, bavi se analizom tokova plastike u 33 zemlje mediteranskog basena.

Morske životinje mogu da se zapletu u plastični otpad ili da ga progutaju

Plastični otpad, kako se navodi, može dugoročno da ošteti kopnene i morske ekosisteme i biodiverzitet. Morske životinje mogu da se zapletu u plastični otpad ili da ga progutaju, što na kraju dovodi do smrti od iscrpljenosti i gladi.

Osim toga, plastični otpad oslobađa hemijske supstance kao što su omekšivači ili usporivači gorenja, što može biti štetno kako za ekosisteme, tako i za zdravlje ljudi, posebno u Sredozemnom moru, koje nije dovoljno otvoreno.


Egipat, Italija i Turska najviše zagađuju Sredozemno more plastikom

Egipat (oko 74.000 tona godišnje), Italija (34.000 tona godišnje) i Turska (24.000 tona godišnje) su zemlje odgovorne za najviše platičnog otpada u Sredozemnom moru, uglavnom zbog lošeg upravljanja otpadom i velikog broja stanovništa u priobalnom području. Međutim, po glavi stanovnika Crna Gora sa 8 kilograma godišnje, pa zatim Albanija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, sa po 3 kilograma, su lideri u produkciji plastičnog otpada, navodi se u izvještaju.

Prašina koja nastaje od guma je najveći izvor plastičnog otpada u Sredozemnom moru

Izvještaj otkriva da makroplastika koja nastaje kao rezultat lošeg upravljanja otpadom čini 94% ukupnog plastičnog otpada, koji se taloži u sedimentima u obliku mikroplastike (čestice manje od 5 milimetara). U izvještaju se procjenjuje da se u Sredozemnom moru nakupilo više od milion tona plastike.

Prašina koja nastaje od guma (53%) je najveći izvor plastičnog otpada, a na drugom mjestu je tekstil (33%).

Mjere koje su na snazi, i one koje su planirane nisu dovoljne da smanje količine plastičnog otpada koje završavaju u Sredozemnom moru, kao i posljedice koje nastaju, izjavila je Minna Epps, direktorka pomorskog i polarnog programa u okviru IUCN.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.