Izvor: Mina | Srijeda, 28.10.2020.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompaniji CRBC za radove na autoputu do kraja avgusta plaćeno 713 mil EUR

(Foto: YouTube/screenshot)
Izvođaču radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), plaćeno je do kraja avgusta 713 mil EUR, pokazuju javni i podaci koje je Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila od Ministarstva finansija.

Projekat auto-puta se najvećim dijelom finansira iz kredita kineske državne Exim banke, a dijelom i iz budžeta Crne Gore, pišu Vijesti.

Vlada će otplatu kredita početi sredinom naredne godine.

Prema zvaničnim podacima, oslobađanja od dažbina za izvođača i podizvođače radova iznose 232,3 miliona do kraja jula ove godine. Podaci ASP-a ukazuju da je do kraja avgusta iz kineskog kredita povučeno 572,6 mil EUR, dok je neangažovano 126,5 mil EUR.

- Država je do kraja avgusta za kamate za kineski kredit prikazala plaćanja od 31,8 miliona, a za takse dodatnih 5,2 miliona. Istovremeno, ukupna oslobađanja od dažbina od početka gradnje dionice Smokovac-Mateševo u martu 2015. godine do kraja jula ove godine, dostigla su sumu od 232,3 mil EUR - saopštili su iz ASP-a.

Oslobađanja od poreza na dodatu vrijednost (PDV) do kraja jula iznose 146,3 miliona, pokazuju podaci ASP-a dobijeni iz Poreske uprave. Istovremeno oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih radnika kod CRBC-a iznosila su 28,5 miliona.

- U pogledu povraćaja akciza na gorivo, ukupan iznos za glavnog izvođača CRBC i podizvođače je do kraja drugog kvartala dostigao iznos od 9,5 miliona EUR - rekli su iz ASP-a i dodali da su podatke dobili iz Uprave carina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.