NavMenu

Za osam mjeseci pad putovanja u svijetu 70 %, gubitak 730 mrld USD

Izvor: Tanjug Srijeda, 28.10.2020. 08:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
U svijetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja za osam ovogodišnjih mjeseci bilo 70% ili oko 700 miliona međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vrijeme lane, saopštila je Svjetska turistička organizacije UN (UNWTO).

Samo u julu ove godine, prema podacima Svjetskog turističkog barometra UNWTO, međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo je 81%, a u avgustu 79% manje nego u tim mjesecima prošle godine, za koje se zna da su tradicionalno najprometniji za turizam u jednoj godini i vrhunac ljetnje sezone na sjevernoj hemisferi.

- Pad do kraja avgusta ove godine od 70% ili sa 700 miliona manje međunarodnih dolazaka u svijetu u odnosu na isti period 2019. znači i gubitak od oko 730 mlrd USD prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak nego što je turizam zabilježio u globalnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi 2009. - naglašava UNWTO.

Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili kaže da to ima i "dramatične socijalne i ekonomske posljedice, jer dovodi u opasnost milione radnih mjesta i preduzeća", navodeći da to traži "hitnu potrebu za sigurnim ponovnim pokretanjem turizma, na pravovremen i koordinidsan način".

Svi svjetski regioni su za osam mjeseci imali velike padove međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a najveći, od gotovo 80%, Azija i Tihi okean, koji su bili prvi na udaru Kovida-19. Afrika i Bliski istok zabilježile su skoro 70% manje dolazaka stranih turista, dok je tih dolazaka u Evropi bilo 68% manje, a u obje Amerike 65% manje.

UNWTO ponavljaju svoju raniju prognozu da će 2020, ako se nastavi porast broja zaraženih, što se događa u jesen, završiti sa padom međunarodnih turističkih dolazaka od skoro 70% u odnosu na 2019.

- Potražnja za putovanjima i dalje je slaba zbog stalne neizvjesnosti oko pandemije i slabog povjerenja, a oporavak međunarodne potražnje moguće je u ovakvim okolnostima očekivati uglavnom u trećem kvartalu 2021. godine -poručuju iz te UN specijalizovane agencije za turizam, na osnovu mišljenja stručnjaka iz cijelog svijeta.

Međutim, oko 20% tih stručnjaka smatra da bi se povratak industrije turizma u jačem obliku mogao desiti tek 2022.
Oni ne očekuju da će se ograničenja putovanja kao glavna prepreka na putu oporavka brzo ukidati, ni da će se brzo vratiti povjerenje i sigurnost putnika za putovanja, prije svega jer, kao ocjenjuju, suzbijanje korona virusa ide sporo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.