NavMenu

Cijene nafte porasle iznad 42 USD

Izvor: Mina Petak, 23.10.2020. 12:16
Komentari
Podeli
(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 USD, nakon snažnog pada koji je uzrokovalo povećanje zaliha benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nagovještavajući pogoršanje potražnje u uslovima širenja zaraze koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 54 centa, na 42,27 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 56 centi višoj cijeni od 40,59 USD, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinuo izvještaj vlade u Vašingtonu koji je pokazao da su zalihe benzina u prošloj sedmici pale za 1,9 miliona barela.

Očekivalo se da će izvještaj pokazati njihov pad za 1,8 miliona barela.

U četiri sedmice, zaključno sa 16. oktobrom, ukupne isporuke nafte i naftnih proizvoda, pokazatelj potražnje, pale su 13 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podaci nagovještavaju slabljenje potražnje za energentima u kotekstu rekordnog broja novozaraženih koronavirusom u nekoliko američkih država i u Evropi, novih mjera zatvaranja i kineskog ograničenja putovanja u inostranstvo kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Izglede za potražnju zatamnjuje i tek slaba nada da će predstavnici u američkom Kongresu postići dogovor s Bijelom kućom o paketu ekonomskih podsticaja.

- Dogovor bi mogao poboljšati potražnju na sedmicu dvije - rekao je Lachlan Shaw iz National Australia Bank.

Tržišta zabrinjava i moguća prekomjerna ponuda nakon što je izvoz libijske nafte pojačan u oktobru zahvaljujući ukinutim blokadama.

Libijska proizvodnja porasla je na oko 500 hiljada barela dnevno, a vlada u Tripoliju očekuje da će do kraja godine dostići milion barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u srijedu iznosila 40,88 USD, što znači da je pala 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.