Izvor: Glas Srpske | Petak, 23.10.2020.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Arheolozi otkrili veliki crtež mačke na visoravni Naska

(Foto: YouTube/screenprint)
Arheolozi su na peruanskoj visoravni Naska otkrili ogroman crtež mačke koja se odmora, iscrtan na tlu prije oko 2.000 godina, piše BBC.

Crtež je otkriven među Naska linijama, koje čini skup geoglifa, odnosno slika ili motiva iscrtanih na tlu peruanske visoravni Naska. Ovi geoglifi pod zaštitom UNESCO-a stari su oko 2.000 godina.

Naučnici vjeruju da je crtež mačke, kao i druge slike na visoravni Naska, nastao odstranjivanjem prirodnog materijala sa tla tako da bi se otkrio materijal koji leži ispod njega.

Crtež mačke bio je neprimjećen dok nisu napravljeni planovi za novi put ka osmatračnici, koja bi posjetiocima omogućila da vide mnoge druge geoglife.

Peruansko ministarstvo kulture je saopštilo da je figura bila jedva vidljiva i pred nestajanjem, jer se nalazi na prilično strmoj padini koja je podložna uticajima prirodne erozije.

Ministarstvo je takođe navelo da je tokom prethodne nedjelje izvršeno čišćenje i konzervacija geoglifa dugačkog 37 metara.

Crtež mačke prethodi kulturi Naska, čiji su pripadnici stvorili većinu geoglifa u periodu između 200. i 700. godine nove ere.

Novootkriveni crtež datira iz kasnog perioda kulture Parakas, koji je trajao između 500. godine prije nove ere i 200. godine nove ere.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.