Izvor: PR Centar | Četvrtak, 22.10.2020.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klinika za nefrologiju renovirana po najsavremenijim standardima - Uskoro rekonstrukcija i Centra za hemodijalizu

(Foto: PR Centar)
Renovirano i adaptirano odjeljenje Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koje je pušteno u rad, garant je da će i najzahtjevniji pacijenti dobiti najsavremeniju njegu i biti liječeni na najbolji način. To je, prilikom obilaska renoviranog dijela Klinike, poručio direktor KCCG Jevto Eraković.

On je istakao da su uslovi na Klinici za nefrologiju i do sada bili odlični, ali da su novim ulaganjem dosegli rang najvećih svjetskih centara.

- Imajući u vidu znanje koje posjeduje Klinika za nefrologiju, kadar i opremu sada možemo biti sigurni da će najzahtjevniji pacijenti koji se ovdje liječe biti u prilici da budu liječeni na najbolji mogući nači - kazao je Eraković.

On se zahvalio crnogorskim kompanijama Glosarij i Urion koji su, kako je kazao, izdvojili značajna finansijska sredstva da bi centar dobio najsavremeniji izgled.

- Želim da se zahvalim i svim zaposlenim Klinike za nefrologiju koji su u ovom proteklom periodu bili primorani da rade u otežanim uslovima, ali se to nije nimalo odrazilo na kvalitet njihovog rada - kazao je Eraković.

On je naglasio i da je ovaj segment Klinike za nefrologiju u postojećoj epidemiološkoj situaciji veoma važan kako u Kliničkom centru, tako i ukupnom zdravstvenom sistemu Crne Gore.

- Kao što vidite ovdje mogu biti tretirani i liječeni najteže oboljeli pacijenti od Covid-a. U ovom trenutku to na svu sreću nije potrebno, ali ukoliko bi se epidemiološka situacija pogoršavala Klinički centar novom nefrologijom dobija još značajne kapacitete za liječenje najtežih pacijenata - kazao je Eraković.

(Foto: PR Centar)
Direktorica Klinike za nefrologiju i medicinska direktorica KCCG, Marina Ratković kazala je da je ovo još jedan iskorak za nefrologiju Kliničkog centra i uopšte zdravstvenog sistema, i najavila da već od nedjelje počinje renoviranje Centra za hemodijalizu.

- Naglasiću da sve ovo ne radimo radi uljepšavanja, već da stvorimo prostor u kojem će naši pacijenti moći da se osjećaju dobro, a zaposlenima da omogućimo adekvatan prostor za rad - kazala je Ratković.

Ona se zahvalila direktoru KCCG Jevtu Erakoviću na konstantnoj podršci u radu Klinike za nefrologiju, te istakla da se u tom renoviranom odjeljenju u narednom periodu mogu smještati Covid pozitivni pacijenti.

- Mi posljednja tri mjeseca radimo sa Covid pozitivnim pacijentima, dijaliziramo pozitivne pacijente. Srećom svi naši pacijenti koje dijaliziramo a koji su Covid pozitivni nisu imali većih problema, nisu morali biti hospitalizovani, ali su naravno prema svim medicinskim procedurama bili smješteni u odvojenim prostorijama - kazala je Ratković.

Ona je kazala i da zaposleni na Klinici za nefrologiju na dnevnom nivou učestvuju u radu i intenzivne jedinice i internog odjeljenja.

- I naše sestre su edukovane za upotrebu respiratora. Učestvujemo svi, radimo svi, jer je to jedan multidisciplinarni pristup koji obezbjeđuje da imamo podršku svih subspecijalista koji su nam potrebni - kazala je Ratković.

Budući da je zbog epidemiološke situacije suspendovan transplantacioni program, Ratković očekuje da će sa smirivanjem epidemije nastaviti sa radom.

- Već imamo sedam kompletno pripremljenih parova za živu srodnu transplantaciju, a uvijek se i neplanirano pojave novi sluečajevi, tako da se nadam da ćemo brzo krenuti sa radom - zaključila je Ratković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.