NavMenu

Četvrta faza projekta Hiljadu plus stanova - Javni poziv za građane do 15. novembra

Izvor: Mina Četvrtak, 22.10.2020. 08:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)Ilustracija
Javni poziv za građane za četvrtu fazu projekta Hiljadu plus biće raspisan do 15. novembra, a ključni uslovi su definisani, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja, Marko Čanović.

On je Pobjedi kazao da je utvrđeno da pet komercijalnih banaka, odnosno Crnogorska komercijalna banka (CKB), NLB, Erste, Podgorička i Lovćen ispunjavaju sve uslove.

Javnim pozivom za banke, koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra, definisani su ključni uslovi koji se odnose na fiksnu kamatnu stopu do 2,99%, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3%.

Vlada je 11. septembra imenovala Projektni odbor za upravljanje četvrtom fazom Hiljadu plus. Javni poziv za investitore, građane i preduzeća - ponuđače stanova trajao je od 28. avgusta do 18. septembra, a za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme - do završetka realizacije projekta Hiljadu plus.

- Dobitnik vaučera će moći, ukoliko nađe stan na tržištu koji zadovoljava uslove definisane javnim pozivom, da ga kupi kroz ovaj projekat. Ta novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, kao i to da će stambeno pitanje moći da riješe i oni koji žive u opštinama u kojima nema stanova u novogradnji - naveo je Čanović.

Prije raspisivanja javnog poziva za građane počeće, kako je najavio, i komunikaciona strategija, koja, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje kol centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti, a sve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva.

U projektu Hiljadu plus mogu učestvovati svi građani koji nemaju stan i ispunjavaju propisane uslove. Hipotekarni krediti će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30% ostalim građanima koji ispunjavaju uslove.

- U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, ili dijete sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u četvrtoj fazi su dodati i zdravstveni radnici kao prioriteti - kazao je Čanović.

On je dodao da taj projekat omogućava rješavanje stambenih problema po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Vlada je izmijenila odluku o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita građanima radi obezbjeđenja stana u projektu.

- Izmjene su bile neophodne, jer je odlučeno da se korisnicima obezbijedi ponuda stanova u starogradnji, odnosno uključivanje u ponudu izgrađenih stambenih objekata, kako građana tako i preduzeća. Lista osoba koja imaju prioritet u rješavanju stambene potrebe, odnosno dobijanju vaučera, proširena je na osobe zaposlene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, imajući u vidu njihov veliki doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa - saopšteno je iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.