Izvor: eKapija | Srijeda, 21.10.2020.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Testovi na koronovirus od sada i u poliklinici MojLab i Dnevnoj bolnici Dr Zejnilović

(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
PCR testovi na koronavirusa od sada će moći da se vrše i u poliklinici MojLab i Dnevnoj bolnici Dr Zejnilović iz Bara, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Naime, je u petak, 16. oktobra 2020. godine, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, donijela Odluku o dopunama Odluke o mreži zdravstvenih ustanova.

- Odlukom su mreži zdravstvenih ustanova dodate Poliklinike MojLab iz Podgorice kao davalac usluga primarne zdravstvene zaštite za djelatnost mikrobiološke dijagnostike za usluge ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom i Dnevna bolnica Dr Zejnilović iz Bara kao davalac usluga laboratorijske dijagnostike za usluge ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom iz djelatnosti mikrobiološke dijagnostike, na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Uvođenjem ovih zdravstvenih ustanova će se smanjiti opterećenje laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a time i vrijeme čekanja rezultata testova i smanjiti troškovi koji su do sada nastajali slanjem uzoraka na testiranje u laboratoriju u Njemačkoj - saopšteno je iz Vlade.

Mreži zdravstvenih ustabova dodata je i Poliklinika Hipokrat, kao davalac usluga radiološke dijagnostike za usluge magnetne rezonance na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

- Donijeta je Uredba o dopuni Uredbe o obimu prava i standardima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite kojom je ispitivanje prisustva novog korona virusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom uvršteno u prava koja osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje ostvaruju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja - navedeno je iz Vlade.

Vlada je donijela i Uredbu o dopuni Uredbe o obimu prava i standardima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, kojom je u usluge koje osiguranici ostvaruju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje dodata i usluga ispitivanja prisustva novog korona virusa (SARS-CoV-2) real-time RT-PCR tehnikom.

- U aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori pravovremena dijagnostika oboljelih od Covid-19 predstavlja ključni faktor u blagovremenom otkrivanju kontakata i sprečavanju lokalne transmisije. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, PCR dijagnostika i pored ostalih dijagnostičkih procedura, ostaje "zlatni standard" za detektovanje prisustva koronavirusa - zaključuje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.