Izvor: eKapija | Srijeda, 21.10.2020.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU odobrila projekat rekonstrukcije pruge Bijelo Polje-Bar - Ukupna vrijednost investicije 40,2 mil EUR

(Foto: kikovic/shutterstock.com )
Evropska unija opredijelila je 40,2 mil EUR za rekonstrukciju željezničke pruge Vrbnica - Bar, objavljeno je u 26. kvartalom izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period april - jun 2020, koji je Vlada usvojila 15. oktobra.

- Kroz peti poziv za investicione grantove za kofinansiranje projekata odobrena je projektna aplikacija za projekat rekonstukcije i modernizacije željezničke pruge Vrbnica-Bar, državna granica sa Srbijom. Ukupna vrijednost investicije iznosi 40,2 mil EUR - navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

Od toga je, kako stoji, EU obezbijedila grant u vrijednosti od 20,1 mil EUR, dok će ostatak biti finansiran kreditom Evropske investicione banke (EIB).

- Iako je projekat ocijenjen pozitivno, zbog velikog broja prijava iz regiona i ograničenog budžeta, konačna odluka o tome da li će sredstva biti izdvojena iz budžeta EU za 2020. ili 2021. biće donijeta do kraja godine - stoji u odkumentu.

Pored toga objavljen je, kako se navodi, šesti poziv za kofinansiranje investicija za oblasti saobraćaja i energetike, a rok za dostavljanje predloga projekata je 31. decembar 2020.

- Odluka o finansiranju projekata će biti donijeta na sastanku UO koji je planiran za kraj 2021. Takođe, odluka o objavljivanju poziva za sektore digitalne infrastrukture, zaštite životne sredine i društvenih djelatnosti će biti donešena na sljedećem UO koji je planiran za decembar 2020 - piše u dokumentu koji je usvojila Vlada u dijelu koji se odnosi na IPA projekte 2014-2020.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.