NavMenu

Elektronska fiskalizacija - Šta je ENU i da li će korišćenje fiskalnih kasa i dalje biti obavezno?

Izvor: Mina Srijeda, 21.10.2020. 08:02
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Poreska uprava (PU) objavila je novi set često postavljanih pitanja u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije radi edukacije i informisanja poreskih obveznika o preduslovima koje treba obezbijediti za sprovođenje fiskalnog servisa.

PU je omogućila svima da postavljaju pitanja u vezi sa projektom, koja se na sedmičnoj osnovi dopunjavaju, u cilju blagovremene i lakše pripreme za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, shodno Zakonu, podzakonskim aktima i Tehničkoj i Funkcionalnoj specifikaciji.

Iz PU su, odgovarajući na pitanje šta se podrazumijeva pod pojmom elektronski naplatni uređaj (ENU), kazali da je to hardverski uređaj koji omogućava elektronsku komunikaciju sa PU, odnosno na kojem je instalirano softversko rješenje koje podržava kreiranje, slanje i primanje poruka o fiskalnim računima sa Upravom, korišćenjem fiskalnog servisa.

Poreske obveznike je zanimalo da li će korišćenje fiskalnih kasa i dalje biti obavezno.

- Fiskalne kase se više neće koristiti. Na prodajnim mjestima će se koristiti ENU s odgovarajućim softverom s kojim će se računi i štampati - naveli su iz PU.

Iz PU su, na pitanje da li postojeća fiskalna kasa može da se zamijeni termalnim printerom koji je povezan sa računarom koji koristi neki sertifikovani softver, odgovorili da se fiskalne kase najčešće ne mogu prilagoditi na novi sistem online fiskalizacije u realnom vremenu i potrebno je kupiti novi elektronski naplatni uređaj.

- Štampa fiskalizovanih elektronskih računa je dozvoljena na bilo kom tipu štampača i slobodan je izbor poreskog obveznika. Ovi štampači ne moraju imati fiskalnu memoriju - kazali su iz PU.

Fiskalni printeri se, kako se dodaje, najčešće mogu prilagoditi za štampu fiskalnih računa u online sistemu fiskalizacije, što svakako zavisi od proizvođača fiskalnih štampača.

- Alternativa ENU je program koji je instaliran na računaru i štampa se obavlja na termalnom printeru - rekli su iz PU.

Uz to, poreski obveznik treba da obezbijedi elektronski certifikat i stalnu internet vezu prema članu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Iz PU su, odgovarajući na pitanje da li će knjigovodstvene agencije moći da šalju fakture za klijente preko svog tokena ili će svaki klijent-poreski obveznik morati da ima svoj token, saopštili da knjigovodstvena agencija koristi kvalifikovani certifikat na kriptografskim medijima (tokenima) u postupku registracije obveznika fiskalizacije za kojeg je ovlašćena.

- Bezgotovinski račun prije slanja PU je neophodno potpisati kvalifikovanim certifikatom za elektronski potpis privrednog subjekta kojeg izdaje. Za potpis računa u bezgotovinskom i gotovinskom plaćanju nije poželjno posjedovati certifikat na kriptografskom mediju (tokenu), iz razloga mogućnosti njegovog korišćenja na više ENU-a, već je obveznik fiskalizacije dužan nabaviti kvalifikovani certifikat za elektronski pečat u zavisnosti od statusa lica - precizirali su iz PU.

Za preduzeća se, kako su rekli, može koristiti kvalifikovani certifikat za elektronski pečat ili za kvalifikovani elektronski potpis izdat na ime preduzeća, dok se za pojedince mora koristiti kvalifikovani certifikat za elektronski potpis izdat na ime tog pojedinca.

- Objavićemo proceduru za pristup testiranju sistema za EFI na našem sajtu - dodali su iz PU.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.