NavMenu

Prosječna starost automobila u Crnoj Gori 16 godina, u EU 10,8

Izvor: Tanjug Utorak, 20.10.2020. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: topnatthapon/shutterstock.com)
Prosječna starost registrovanog vozila u Evropskoj uniji je 10,8 godina, a u Crnoj Gori 16. Vozila u opštinama na sjeveru Crne Gore prosječno su stara 19 godina, a u Podgorici i na primorju 13, pokazuju podaci koje su podgoričke Vijesti dobile od Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), Ministarstva saobraćaja i crnogorske Uprave za statistiku Monstat.

Prema podacima Monstata, u Crnoj Gori je prošle godine registrovano ukupno 249.000 vozila, od čega su 63.000 imale 20 i više godina starosti, što je 25,3% od ukupnog broja.

Registrovano je 58.000 vozila mlađih od 10, što čini 23,3%.

Na crnogorskim drumovima je i 11.000 vozila starijih od 30 godina, što je 4,4% od ukupnog broja.

Prema podacima iz susjednih država, Bosna i Hercegovina ima istu prosječnu starost vozila kao i Crna Gora - 16 godina, dok je ta brojka u Srbiji nešto veća - 17,1 godinu, a u Hrvatskoj 12,6 godina.

Podaci ACEA pokazuju da i dalje postoji velika razlika između standarda Zapadne i Istočne Evrope.

Prosječna starost vozila u državama Istočne Evrope je za šest do sedam godina veća nego na Zapadu.

Najmlađa vozila imaju gradani Luksemburga, gdje je njihova prosječna starost svega 6,4 godine, slijede Velika Britanija gdje je prosjek osam godina, Austrija 8,2, Irska 8,4, Danska 8,8, Belgija i Francuska devet godina, Njemačka 9,5, Švedska 9,9.

Najveću starost vozila u EU imaju građani Litvanije - 16,9 godina, zatim slijede Estonija sa 16,7, Rumunija sa 16,3, Grčka sa 15,7, Češka sa 14,8, Mađarska sa 14,2 godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.