Izvor: Mina | Nedjelja, 27.09.2020.| 21:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pad prometa i suprotni smjerovi indeksa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Pad prometa i suprotni smjerovi indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u drugom kvartalu pao 20,2%.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 neznatno je porastao na 655,65 poena, dok je MONEX oslabio 0,14% na 9.880,65 bodova.

Promet, realizovan kroz 18 transakcija, iznosio je 63,21 hiljadu EUR i bio je 7,4% manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su dionice Citadel group, koje su na kraju trgovanja koštale 68,5 centi.

Rasle su akcije Crnogorskog Telekoma neznatno na 1,17 EUR, dok su dionice Elektroprivrede (EPCG) i Budvanske rivijere ostale na prošlosedmičnom nivou od tri EUR, odnosno 5,2 EUR.


Dioničari su odlučili i da se preostali dio dobiti, u iznosu od 2,4 mil EUR, raspodijeli u zadržanu dobit o čijoj će eventualnoj isplati, u zavisnosti od finansijske pozicije kompanije, biti odlučivano na prvoj narednoj Skupštini akcionara.

Na berzi je ove sedmice trgovano i akcijama Industriaimport-Industriaimpexa, Gornjeg Ibra i Montepranzo-Bokaprodukta, koje su u petak koštale 12,3 EUR, odnosno četiri EUR i 3,7 EUR. Dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Port of Adrie sedmice su završile na 52,76 centi, odnosno 11,6 centi.

Sedmicu je, kada je u pitanju ekonomija, obilježila informacija da je crnogorska ekonomija u drugom kvartalu pala 20,2 odsto, odnosno da je, prema preliminarnim podacima Monstata, BDP iznosio 900,5 mil EUR.

Izvještaj je pokazao da je prosječan pad ekonomije u zemljama EU iznosio 14%, a da nijedna evropska zemlja nije zabilježila rast. U drugom kvartalu su veći pad ekonomije od Crne Gore imale samo Velika Britanija 22,8% i Španija 22,1%.

Od zemalja iz susjedstva, Srbija je imala pad od 6,4%, Sjeverna Makedonija 12,7%, Slovenija 13% i Hrvatska 15,1%.

Monstat je ove sedmice objavio i da je vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu iznosila 641,8 EUR, što je 0,1 odsto više u odnosu na jul.

- Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 277,4 EUR, što je 0,1 odsto više u odnosu na jul - navodi se u saopštenju.

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge bili 364,4 EUR, što je 0,1 odsto više u odnosu na jul.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Sedmicu je, između ostalog, obilježio i požar na Karabuškom polju, u kojem je preduzećima Dadi i Đečević, koja zapošljavaju oko 200 ljudi, pričinjena velika materijalna šteta.

Predstavnici Privredne komore (PKCG), Vlade i Glavnog grada, obišli su mjesto na kojem su u požaru izgreli objekti kompanija i najavili pomoć, kako bi održale privredne aktivnosti i što prije krenule putem oporavka

Ove sedmice je objavljeno i da je Ministarstvo finansija završilo konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi za period od naredne do 2023. godine, jednog od najvažnijih srednjoročnih strateških dokumenata, koji će biti osnov ekonomske politike u naredne tri godine.

Taj dokument priprema odlazeća Vlada u tehničkom mandatu, dok traju pripreme za formiranje nove izvršne vlasti koja treba da bude izabrana u narednih 30 dana.

Rok za usvajanje tog dokumenta i slanje Evropskoj komisiji je kraj godine, a Ministarstvo finansija je 7. septembra objavilo javni poziv za konsultacije koje su trajele do 23. septembra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.