NavMenu

Ženskom preduzetništvu potrebna institucionalna i mentorska podrška

Izvor: Mina Nedjelja, 20.09.2020. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)Ilustracija
Ženama treba pružiti šansu i dati mogućnost da se upuste u preduzetničke vode, saopštila je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović, i dodala da je u tom smislu neophodna ogromna institucionalna podrška, a posebno mentorski pristup.

Dautović je agenciji Mina-business kazala da žene sve više preuzimaju liderske pozicije i da ih kompanije zapošljavaju na rukovodećim funkcijama.

- Žene danas posjeduju samopouzdanje, vjeruju u sebe, dobro su organizovane i spremne su da se suoče sa problemima - navela je Dautović.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori trenutno posluje druga, možda čak i treća generacija preduzetnica koja je imala odvažnosti i snage da pokrene biznis na svoje ime i da iza njega stoji.

- Svakako da je danas stanje bolje, ali se i dalje moraju boriti za svoje pozicije i položaj u društvu jer čine 51,6 odsto ukupnog stanovništva - dodala je Dautović.

Preduzetničke aktivnosti, kako je saopštila, donose zaposlenje, ekonomski razvoj i bogatstvo i one su od suštinske važnosti za privredni razvoj.

- Ključna stvar za povećanje ekonomskih aktivnosti je podrška većem uključenju žena u biznis i oslobađanje njihovog potencijala za stvaranje novih proizvoda i usluga, a time i boljeg kvaliteta života - ocijenila je Dautović.

Na pitanje koje su ključne barijere sa kojima se susreću žene preduzetnice, Dautović je odgovorila da se u Crnoj Gori i dalje negđe favorizuju muškarci kako u privatnoj, tako i u poslovnoj sferi.

- Žena je ta koja će na sebe preuzeti veći dio obaveza koje se odnose na porodicu i dom. Ukoliko želimo da uspijemo kao društvo, moramo izaći iz patrijarhalnih okvira. Za sada je stanje takvo da se žene mogu osloniti samo ne sebe - kazala je Dautović.

Prema njenim riječima, svijest Crnogoraca se polako mijenja, ali će u Crnoj Gori žena preći teži i duži put u odnosu na muškog kolegu, i na svojim leđima nosiće ne samo teret poslovanja, već i obaveze koje se odnose na porodicu.

Ona je podsjetila da Udruženje preduzetnica okuplja privrednice iz svih krajeva zemlje i đeluje organizovano i kontinuirano u poboljšanju poslovnog okruženja, uklanjanja biznis barijera i jačanja poslovnih veza na međunarodnom nivou.

- U Udruženju težimo da zajedništvom i udruženim snagama unaprijedimo položaj preduzetnica, gđe se takođe nesebično bavimo i jačanjem kapaciteta i pružanjem informacija koje su ženama neophodne za započinjanje i razvoj spostvene biznis ideje - kazala je Dautović.

U Udruženju smatraju da bi žene u poslovnom svijetu trebalo više da se umrežavaju i oslanjaju jedna na drugu, umjesto da se smatraju konkurencijom.

- Jedino tako možemo stvarati pozitivan poslovni ambijent u kojem umjesto predrasuda kvalitet žena dolazi do izražaja - tvrdi Dautović.

Na ptanje koliko su nadležne institucije u državi spremne da pomognu u ekonomskom osnaživanju žena, Dautović je odgovorila da je neophodna ogromna institucionalna podrška razvoju žena u biznisu, u pogledu njihovog osnaživanja i jačanja i konkurentnosti biznisa, a posebno mentorski pristup i podrška u radu.

- Statistika govori da je u posljednjih nekoliko godina naglo porastao broj kompanija u vlasništvu žena. Tome je svakako doprinijela politika podsticaja žena da se ohrabre i ideje sprovedu u đelo. Žene su se više puta, kroz istoriju, pokazale jake, tako da će preživjeti i ovo iskušenje. Sigurno ne same, ali uz podršku institucija, solidarnosti Vlade, stranih organizacije Evropske unije (EU), grantova koji su nam u ovom momentu potrebni, one će opstati - smatra Dautović.

Na pitanje koliko je korona kriza uticala na žensko preduzetništvo, Dautović je odgovorila da je Covid-19 usporio svijet i uticao na sve društvene sfere, ali da će se u periodu koji slijedi viđeti u kolikoj mjeri je to bilo.

- Niko nije bio spreman na ovu situaciju. Ipak, crnogorsko društvo je pokazalo veliki stepen odgovornosti što se i vidi kroz svakodnevne izvještaje Instituta za javno zdravlje. Uvijek imam optimistični pogled na sve u životu. Vjerujem da će se naći način da se i ovo premosti i da se ponovo vratimo normalnim aktivnostima - kazala je Dautović.

Ona je rekla da se način poslovanja mijenja u odnosu na potrebe ljudi.

- Činjenica je da su se potrebe promijenile preko noći, pa tako imamo kompanije koje rade prekovremeno, dok s druge strane, imamo one koje su znatno smanjile poslovanje, do situacije kada se potpuno gase jer su potrebe za njihovim autputima manje ili nestaju - dodala je Dautović.


Upravo iz tog razloga, kako je poručila, neophodna je sprega između privrede i države, kako bi se adekvatnim potezima obavila pravilna raspođela viška vrijednosti i ugrožavanje ekonomije svelo na najmanju moguću mjeru.

Prema njenim riječima, pogođena su velika preduzeća, a srednja i mala još i više.

Čitava situacija će, kako je saopštila, najviše uticati na novoosnovana mala preduzeća, koja još nijesu imala vremena da akumuliraju određeni kapital.

- Tek dolazi vrijeme koje će pokazati koliko smo kao osobe i poslovne žene spremne da odgovorimo svemu što nas čeka. Treba da pronalazimo nova rješenja i radimo na njima, kako mi tako i država - kazala je Dautović.

Na pitanje šta bi savjetovala svim ženaa koje žele da se upuste u sopstveni biznis, Dautović je odgovorila da je odluka da se krene u preduzetničke vode najteža i često praćena osporavanjem i slabom podrškom najbližih i okoline.

- Kad je jednom donesu, savjetujem im da budu uporne i hrabre. Da stoje iza nje. Da svoju energiju fokusiraju na bitne stvari i ljude. U poslu moraju imati snage da nakon greške ustanu. Uspješna žena će se potruditi da greške ne ponovi. I da, ono što meni niko nije rekao kada sam počinjala, a trebalo je - 'Pitaj i traži podršku od onih koji ti mogu pomoći, nije sramota' - rekla je Dautovć.

Ona je navela da je Udruženje preduzetnica Crne Gore otvoreno da ženama na tom putu pomogne, kako bi i one jednog dana bile one koje pomažu.

Dautović je pozvala sve žene da se odvaže i da što prije krenu u sopstveni biznis.

- Potrebna je upornost, hrabrost da prate svoju ideju i snaga da nakon pada ustanu. Budite disciplinovane, strpljive i čuvajte svoju energiju da se fokusirate na bitne stvari i ljude. Smatram da u životu svako treba da se izbori za ono što želi - poručila je Dautović.

Ona je budućim ženama preduzetnicama savjetovala da ulože u sebe i u prave ljude i da se bore za svoje ciljeve.

- Neće biti lako. Padaćete, ali ustanite i idite dalje. Učite na tuđim greškama, ali ne bježite od svojih. Budite spremne da snosite posljedice svojih odluka. Odustanite samo ako nema smisla boriti se više. Nađite novi fokus - zaključila je Dautović.




Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.