NavMenu

Pad potrošnje električne energije u avgustu za 20%

Izvor: eKapija Subota, 19.09.2020. 12:00
Komentari
Podeli
(Foto: chanwangrong/shutterstock.com)
Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 211,07 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 20% manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz CEDIS-a su kazali da je u opštinama Budva, Bar i Ulcinj zabilježen pad preuzete energije od oko 40% u odnosu na vrijednosti ostvarene tokom avgusta prošle godine.

- Najviše električne energije, oko 40%, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja - navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su dodali da je očitano ukupno 384,6 hiljada brojila, ili 94% od ukupnog broja.

- Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99% - navodi se u saopštenju.

Ekipe Sektora za održavanje su u avgustu 1,85 hiljada puta intervenisale na terenu.

- Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 255,75 hiljada EUR - precizirali su iz CEDIS-a.

Kako su saopštili, na nivou sekundarne mreže u pripremnoj fazi su četiri investiciona projekta, čija je planirana vrijednost oko 350.000 EUR.

- U toku su radovi na trafostanici Eurozox u Danilovgradu i izgradnji stubne trafostanice Bušnje 2 u Pljevljima, kao i radovi na izgradnji dvosistemskog dalekovoda 'Petnjica' u Beranama. Za ove investicione radove izdvojeno je oko 150 hiljada EUR - navodi se u saopštenju.

Na distributivnu mrežu je tokom avgusta priključeno 345 novih korisnika.

Iz CEDIS-a su rekli da je u avgustu na području Crne Gore ugrađeno 969 novih, elektronskih brojila.

- Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 330 hiljada, čime je pokriveno oko 80% konzuma - dodaje se u saopštenju.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za preko 409 hiljada mjernih mjesta na području Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.