NavMenu

Počela sa radom novoopremljena Carinska laboratorija za analizu nafte i naftnih derivata

Izvor: eKapija Petak, 18.09.2020. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Uprava carina je uspješno okončala projekat koji predstavlja prvi korak ka modernizaciji Carinske laboratorije. Kao jedna od korisnica sektorske budžetske podrške EU (IPA SBS IBM 2015), u okviru Projekta "Podrška Strategiji integrisanog upravljanja granicom", realizovala je nabavku opreme za Carinsku laboratoriju za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata.

Kako su naveli u upravi ovim je postignut značajan iskorak u dostizanju evropskih standarda u carinskoj oblasti u okviru Pregovaračkog poglavlja 29 "Carinska unija". Uprava carina veoma cijeni podršku koju EU u kontinuitetu pruža carinskoj službi, kako u razvoju carinske laboratorije, tako i u jačanju kapaciteta u drugim oblastima carinskog djelovanja.

Nova, savremeno opremljena laboratorija, omogućava profesionalno obavljanje fizičko-hemijskih analiza visokorizične akcizne robe i davanje stručnih mišljenja o svrstavanju navedene vrste proizvoda u Carinsku tarifu, te time obezbjeđuje pravilan obračun carinskih dažbina i implementaciju trgovinske politike. Takođe, Carinska laboratorija svojim radom značajno unapređuje borbu protiv sive ekonomije podrškom u sprječavanju nezakonitog prometa roba, prevara ili nedozvoljenog tržišnog ponašanja.

Pored najsavremenije opreme za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata koja je instalirana u Carinskoj laboratoriji, Uprava carina posjeduje i nove "mobilne analizatore za goriva" kojim će se na terenu vršiti brze analize nafte i naftnih derivata.

Razvojem Carinske laboratorije uz kvalifikovane i sertifikovane službenike, Uprava carina će nastaviti da ostvaruje svoju, kako kontrolnu tako i zaštitnu ulogu u međunarodnoj trgovini.

Ovom prilikom Uprava carina izražava veliku zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u razvoju Carinske laboratorije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.