NavMenu

Zašto je akvizicija kompanije Arm od strane Nvidie važna - Vještačka inteligencija će doći brže u vaš telefon

Izvor: Startit Petak, 18.09.2020. 07:44
Komentari
Podeli
(Foto: whiteMocca/shutterstock.com)
Akvizicija kompanije Arm od strane Nvidie
će brže prenijeti vještačku inteligenciju u svakodnevnu upotrebu, zaključak je sajta The Verge.

Arm je kompanija iz Kembridža u Engleskoj, koja licencira dizajn za ono što je poznato kao arhitektura skupa instrukcija za procesore (CPU). Dakle, oni prodaju samo "uputstva", a sami ne proizvode procesore, već to rade kompanije koje su im partneri. Dizajnovi Arma se nalaze u većini smartfonova na svetu, a u njihove partnere spadaju Apple, Samsung i Qualcomm.

Nvidia, koja je Arm kupila za približno 40 mlrd USD, jedan je od najvećih proizvođača grafičkih procesora koji se koriste u centrima za podatke vještačke inteligencije (AI). Budući da Arm dizajnira jeftine i štedljive čipove, pokriva potpuno drugo polje od Nvidie, tako da se različite ekspertize kompanija međusobno dopunjuju.

Još prije akvizicije, nagovještavano je da se Nvidia odlučila na kupovinu kako bi iskoristila efikasnost Armovih procesora i tako smanjila potrošnju u svojim centrima za podatke.

Arm će, sa druge strane, imati korist od velikog broja polja mašinskog učenja u koje je Nvidia zakoračila. Pored čestih objavljivanja zanimljivih istraživanja, oni su se obreli u poljima robotike, samovozećih automobila, i medicinskih snimanja.

Međutim, mnogo je zanimljivija stvar kako se to sve odnosi na obične potrošače, a ne samo na velike korporacije.

Algoritmi mašinskog učenja su se ranije oslanjali na centre podataka kako bi se obavljalo računanje. AI alati su putem interneta slali informacije na ove udaljene servere radi obrade. Danas su, međutim, mnogi alati za mašinsko učenje dovoljno "laki" da mogu da rade na uređajima bez potrebe da se povežu na internet.

Prednosti su veoma jasne: dobijamo bržu obradu podataka, veću sigurnost, i smanjenu potrošnju energije. Upravo to je razlog zašto naši telefoni mogu da nadograđuju fotografije pomoću vještačke inteligencije, i zašto imamo tehnologije poput robota koji dezinfikuju bolnice i tehnologiju koja prepoznaje lica svinja.


Vještačka inteligencija se polako premješta sa cloud servisa na AI algoritme koji se obrađuju na samom hardveru (tzv. Edge AI). Senzori koji su povezani sa vještačkom inteligencijom mogu da ubrzaju plaćanje na kasi, upravljaju viljuškarima, usmjeravaju saobraćaj i štede energiju. CEO kompanije Nvidia, Jensen Huang, smatra da će u budućnosti postojati bilioni ovih malih autonomnih računara koje pokreće AI, koji će biti povezani sa izuzetno moćnim centrima podataka u svim krajevima svijeta.

Upravo ovaj razvoj može da ubrza nedavno dogovorena saradnja kompanija Nvidia i Arm.

Ipak, kompanije kao što su Apple, Samsung i Qualcomm pokazale su zabrinutost da njihova saradnja sa Armom neće biti više transparentna kao ranije. Pored njih, mnoge kineske kompanije koje korist Arm arhitekturu strahuju da će, zbog zategnutih odnosa sa SAD, morati da pronađu alternativu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.