NavMenu

Počela implementacija projekta centrikomNET

Izvor: eKapija Subota, 05.09.2020. 11:37
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Implementacija projekta "Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža - centrikomNET" (Enhancement of competitiveness of transnational business competence centers and networks - centrikomNET), koja počiva na prekograničnoj saradnji tri države s ciljem unapređenja konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja, počela je 1. avgusta 2020. godine.

Projekat je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, saopšteno je iz Unije Poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Vodeći partner u projektu je Opšina Stari Jankovci (RH), a partneri su: Opština Tovarnik (RH), Razvojna agencija Žepče (BiH), Unija poslodavaca Crne Gore (MNE), Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vinkovci (RH).

Projekat je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Trajanje projekta "centrikomNET" je 24 mjeseca (1.8.2020. - 31.7.2022.), a ukupan budžet iznosi 659.563,58 EUR, od čega EU finansira 85%, dok 15% sufinansiraju partneri na projektu.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacija za poslovnu podršku u Vukovarsko-srijemskoj županiji (RH), Zeničko-dobojskom kantonu (BiH) i Podgorici (CG) primjenom inovativnih modela i pristupa za povećanje konkurentnosti lokalnih MSP-a.

Ciljne grupe projekta su mala i srednja preduzeća, nezaposlene mlade osobe, organizacije za poslovnu podršku, istraživačke institucije, te jedinice lokalne samouprave.

Očekivani rezultati projekta su: razviti jedan transnacionalni poslovni klaster; poboljšati poslovne kompetencije zaposlenih i nezaposlenih osoba kroz programe obuka i praktičnog mentorstva; unaprijediti znanja o uvođenju novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanje MSP kroz pilot projekte; nadograditi model prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu kompetencija, iskustava i znanja za povoljno poslovno okruženje.

- Implementacijom ovog projekta želi se doprinijeti rješavanju problema niskog nivoa konkurentnosti i uopšte nepovoljnog poslovnog okruženja. Manjak kvalifikovanih radnika i nedostatak odgovarajućih kompetencija problem je koji utiče na konkurentnost preduzeća koja proizvode poluproizvode i proizvode male dodatne vrijednosti, povećanju konkurentnosti malog i srednjeg preduzetništva, te jačanju poslovnih kompetencija stanovništva kako bi osigurali njihovu egzistenciju i razvoj - stoji u saopštenju.

Projektom će biti uspostavljena dva demonstracijsko-edukativna polja - jedno u Republici Hrvatskoj (Opština Stari Jankovci) a drugo u Bosni i Hercegovini (Opština Žepče), u svrhu pružanja infrastrukturne potpore i usluga malim i srednjim preduzećima i lokalnom stanovništvu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.