NavMenu

Ublažene mjere za zemalje regiona - Ulazak u Crnu Goru moguć i uz negativan serološki test

Izvor: eKapija Petak, 04.09.2020. 12:19
Komentari
Podeli
(Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i naših državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susjedstva.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa "zelene liste", dok rezidenti država sa "žute liste" mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa - antitijela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana.

- Rezidenti svih država sa "žute liste" takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa "crvene liste" odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru - saopšteno je iz Vlade.

Olakšan je i ulazak crnogorskih rezidenata - državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u našoj zemlji iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

- Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka Rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija - navodi se u saopštenju.

Nove mjere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.