NavMenu

Najveće naftne kompanije za devet mjeseci izgubile 90 mld USD

Izvor: Tanjug Nedjelja, 16.08.2020. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Najveće svjetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 mlrd USD u proteklih devet mjeseci, na šta je uticala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom korona virusa.

U poslednja tri tromjesečja sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cijena nafte, pokrenuvši talas smanjenja vrednosti svojih naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 mlrd USD, prenosi See biz.

Analiza Carbon Trackera pokazuje da su samo u poslednja tri mjeseca naftne kompanije, uključujući Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Eni i Equinor, saopštile da je došlo do smanjenja vrijednosti imovine u iznosu od 55 mlrd USD, prenosi Guardian.

Pad vrijednosti nafte beleži se od kraja prošle godine, a ovaj pad dodatno je ubrzala pandemija korona virusa. Kolaps naftnog tržišta zabilježen je u aprilu, kada je nafta skliznula na samo 0 USD za barel.

I prošle sedmice je došlo do istorijske promene na listi najvrijednijih svjetskih kompanija, što se svakako odrazilo na naftne kompanije. Naime, američki tehnološki gigant Apple potisnuo je sa prvog mjesta saudijskog naftnog diva Aramca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.