NavMenu

U planu sanacija Bastiona Svetog Jeronima u Herceg Novom - Izvršeno snimanje istočnog zida radi utvrđivanja stanja objekta

Izvor: eKapija Petak, 14.08.2020. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Herceg Novi)
Empirijsko snimanje ostataka bastiona Svetog Jeronima, na kojima se nalazi zgrada Gradske muzike, izvršeno je juče, radi utvrđivanja stanja pukotina i predlaganja kvalitetnog načina sanacije zida na istočnoj strani.

Snimanje ovog značajnog kulturnog dobra je na poziv Opštine Herceg Novi obavila renomirana firma koja se bavi injektiranjem i stabilizacijom zidova na kulturnim dobrima sa krupnim oštećenjima. Oni su juče obišli teren i precizno evidentirali postojeće stanje, tačnije kamerom su snimili pukotinu i laserom izvršili mjerenja na mjestu gdje je debljina zida više od dva metra.

- Pukotina na istočnoj strani bastiona Svetog Jeronima konstatovana je kao ozbiljna još 1912. godine, a nije sanirana ni nakon zemljotresa 1979. godine. Imajući u vidu da ona predstavlja opasnost po opstanak objekta u kojem je smještena Gradska muzika, da može dovesti do pada kompletnog zida i ugroziti ostatake bastiona, lokalna uprava je tokom protekle godine učinila više koraka u cilju priprema za projekat njene sanacije - saopšteno je iz Opštine herceg Novi.

Osim što su angažovani stručnjaci radi analize i iznalaženja adekvatnog načina sanacije, Opština je podnijela zahtjev i čeka od Uprave za zaštitu kulturnih dobara konzervatorske uslove za projekat sanacije tog dijela utvrđenja.

Bastion Svetog Jeronima predstavlja cjelinu sa objektom iz austrougarskog perioda u kojem je smještena Gradska muzika, te su ove aktivnosti od presudnog značaja za stabilizaciju i očuvanje oba kulturna dobra.

- Važno je napomenuti, u završnoj fazi je intervencija na sanaciji fasade objekta u kojem je smještena Gradska muzika. Hitni radovi su izvedeni skladu sa izdatim konzervatorskim uslovima, a kako bi bilo spriječeno obrušavanje fasade, koje je prijetilo uslijed pukotina izazvanih višedecenijskim prodorom korijenja u zid objekta. Pored ovih, Opština Herceg Novi je finansirala i radove na adaptaciji unutrašnjosti zdanja, što je prvo ulaganje u poslednje četiri decenije u uređenje objekta koji je dom najstarijem udruženju u našem gradu i novskim mažoretkama - navodi se u saopštenju.

Izvođenje pomenutih radova na uređenju fasade i unutrašnjosti objekta koji koristi Gradska muzika planirano je kapitalnim budžetom Opštine Herceg Novi.

- Finansiranje ovog projekta na liniji je opredijeljenja lokalne uprave da ulaže u revitalizaciju i uređenje objekata koji su godinama zanemarivani, a od izuzetne su važnosti za Herceg Novi - zaključuje se u saopštenju objavljenom na opštinskom sajtu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.