NavMenu

U holandskom Arnhemu će asfalt zameijniti zelenilom u borbi sa klimatskim promjenama

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 07.08.2020. 13:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Klimatske promjene izazvane ekstremnim temperaturnim razlikama u svijetu dovode do pojave toplotnih talasa, suša i poplava, pa je shodno tome grad Arnhem u Holandiji napravio desetogodišnji plan preuređenja, kako bi se izborio sa ovim problemima.

Ovaj grad je u vrhu kada se govori o mjestima koja se adaptiraju klimi. Postavio je cilj da se smanji količina asfalta, odnosno tamni dio materijala koji se koristi za puteve i trotoare koji apsorbuju toplotu i povećavaju oticanje vode, i to za 10% do 2030. godine.

Odabrane saobraćajnice će zamijeniti trava, nakon čega će biti posađeno drveće koje će obezbijediti hladovinu za ostale puteve. Zamjena asfalta sa zelenilom pomoći će i u borbi protiv poplava. Arnhem je grad koji se nalazi na 13 m nadmorske visine pa često ima problem sa poplavama, ali takođe i sušnim periodima kada su na udaru parkovi i zelene površine. Shodno tome jedan od ciljeva je da se 90% kišnice preusmjeri iz kanalizacionog sistema.

Pozvani su svi koji imaju ideju u vezi sa tim kako učiniti grad otpornijim na toplotne talase, poplave i suše da se prijave za subvenciju putem inicijative "Initiatives Climate Adaptation". Gradsko vijeće će se udruženo sa institucijama koje vode računa o vodnim sistemima, lokalnim korporacijama i školama fokusirati na strategije prilagođavanja klimatskim promenama. Udruživanjem snaga obezbijediće se da Arnhem bude što bolje pripremljen u budućnosti u borbi protiv sve ekstremnijih vremenskih prilika.

Grad Arnhem je 2019. godine pokrenuo "simulacije pljuskova" na test-ulici prekrivenoj različitim materijalima. Ovdje su stanovnici mogli da pogledaju kako se ulice "nose" sa problemom obilih kiša u zavisnosti od popločavanja i da izaberu onu vrstu koju žele za svoju ulicu.

Gradovi širom svijeta prilagođavaju se promjenama koje uslovljava klima i osmišljajau načine kako da se izbore na najbolji mogući način i dugoročno zaštite od prirodnih nepogoda. Pored navedenog primjera u Holandiji, primjera ima i u SAD-u. U San Francisku je podignuta istorijska građevina tri metra od zemlje kako bi se spasila od porasta nivoa mora, dok su u Nju Orleansu kaluđerice donirale svoj manastir, koji će biti pretvoren u močvarno područje u cilju sprečavanja poplava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.