Izvor: eKapija | Petak, 31.07.2020.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raspisan tender za digitalni marketing u turizmu vrijedan pola miliona eura - Predstavljeni i digitalni turistički vaučeri za hotele

Budva
Budva (Foto: Ender Vatan/unsplash)
Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić izjavila je da je raspisan tender za digitalni marketing, vrijedan pola miliona eura, a otvaranje ponuda biće 13. avgusta.

Na predstavljanju trećeg paketa ekonomsih mera Odboru udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, ona je kazala da su u taj projekat uključena emitivno važna tržišta, te da su, pored regiona, tu i francusko, njemačko, poljsko, Velike Britanije.

- Sa kampanjom će se krenuti kada se stvore epidemiološki uslovi za to – navela je ona.

Radak Kukavičić kaže da je akcenat na svim segmentima ponude Crne Gore, te da će biti organizovane studijske posjete medija "skrivenim" odnosno manje poznatim pređelima naše zemlje. Fokus će, između ostalog, biti i na ekokatunima, te kampovima.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma i šef Operativnog tima za podršku turističkoj privredi Damir Davidović, koji je predstavio je Treći paket ekonomskih mjera za period do 2024. godine, vrijedan 1,22 mlrd EUR, istakako je da od te sume pomoć turizmu iznosi 215 miliona, a da se na kratkoročne mjere, do 2022. godine, odnosi 83 mil EUR.

- Opredijelili smo najveća sredstva do sada za digitalni marketing i jačanje avio dostupnosti – rekao je Davidović.

Janko Radunović iz komanije Credit Holiday prezentovao je članovima Odbora njihov proizvod Digitalni turistički vaučer.

- Digitalni turistički vaučer izdaju hoteli ili drugi turistički objekti preko našeg WEB portala creditholiday.com. Odmah po izdavanju, digitalni turistički vaučeri su dostupni svim potrošačima na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu. Izdavanjem i prodajom digitalnog turističkog vaučera hoteli i drugi turistički objekti odmah dobijaju sredstva na svom računu i obavezuju se da u budućnosti imaocu vaučera omoguće rezervaciju i korišćenje turističkih usluga. Dakle, novi proizvod funkcionise na principu plati sada, rezerviši i odsjedni kasnije – pojasnio je on, navedeno je na sajtu Privredne komore Crne Gore.

Digitalni turistički vaučeri sadrže popuste u zavisnosti od perioda upotrebe koje fleksibilno definišu izdavaoci tj. hoteli ili drugi turistički objekti. Na ovaj način ovim objektima je dostupan novi kanal prodaje koji im omogućava poboljšanje likvidnosti, direktnu komunikaciju u procesu rezervacije sa kupcem vaučera kao i smanjenje troškova. Potrošaču-turisti je dostupan uključeni popust, fleksibilnost rezervacije u periodima validnosti vaučera, kao i sigurnost u obeštećenju tj. povratu cjelokupnih sredstava u slučaju da vaučer ostane neiskorišćen.

Radunović je kazao da ovaj proizvod obuhvata isključivo smještajne kapacitete i usluge u njima, što ne znači da ubuduće neće biti proširen i na atraktivna turistička mjesta, kao što su Nacionalni parkovi i Lipska pećina.

Željka Radak Kukavičić je istakla da se mora voditi računa koliko pojedini hoteli mogu emitovati vaučera, te da se predvide koraci zaštite korisnika u slučaju njihovog eventualnog bankrota. Radunović je naglasio da će se kontrolisati finansijska situacija pružalaca usluga, nakon čega će se zaključivati ugovori sa njima. U slučaju stečaja, korisnici vaučera imaju sva prava shodno zakonskoj regulativi.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović izrazio je očekivanje da će privrednici prepoznati značaj Digitalnog vaučera za turizam i da će uskoro imati benefite zahvaljujući ovom proizvodu.

- Svjesni smo izazovne situacije u kojoj poslujemo, ali optimizam ne smije da nas napusti. Nadam se da dolaze bolja vremena za turizam i da ćemo ipak iskoristiti dio ove sezone – kazao je Jovović.

Prema riječima Davidovića, kratkoročne sanacione mjere za pomoć turizmu koje će biti efektivne u 2020. godini, iznose 51 mil EUR i ogledaju se u reprogramu kredita, povoljnim uslovima finansiranja uz subvencije kamata i subvencijama u cilju očuvanja radnih mjesta.

- Kamatna stopa će se u potpunosti subvencionirati za reprogramirani kredit. Prilikom reprograma, stopa koju dogovarate ne smije da bude veća nego što je kod osnovnog kredita. Ministarstvo će najkasnije naredne sedmice raspisati javni poziv gđe će moći da se prijavi cijela turistička privreda i sektor ugostiteljstva. Reprogram se odnosi na period od sredine marta – rekao je Davidović.

Predviđene su i subvencije za turoperatore (1,5 mil EUR) i registrovane izdavaoce privatnog smještaja (3 mil EUR), kroz programe i kriterijume koji će usvojiti Vlada, kao i smanjenje naknade za korišćenje morskog dobra (5 mil EUR).

- Fiskalni efekat kratkoročnih mjera u sektoru turizma zaključno sa 2022. godinom iznosiće 83,35 mil EUR – naveo je Davidović.

Pored kratkoročnih socio ekonomskih mjera, treći paket sadrži i dugoročne mjere do 2024. godine. Dugoročne mjere se ogledaju u kreditima za završetak i izgradnju novih hotela, rekonstrukciju, adaptaciju, opremanje, kupovinu postojećih hotela, za unapređenje turističke infrastrukture i vanpansionske potrošnje i za podršku ugostiteljstvu, zatim utvrđivanje kategorije "stalni sezonski radnik" koji ostvaruje pravo na 60% zarade za šest mjeseci kada ne radi, od čega će 50% subvencionisati država (osam miliona eura), a poslodavac 50% .

- Za završetak započetih investicija u hotelske kapacitete maksimalni iznos kredita je 5 mil EUR, dok je isti maksimalni iznos opredijeljen i za izgradnju novih hotela, odnosno za rekonstrukciju, adaptaciju, opremanje, kupovinu postojecih hotela, za unapređenje turističke infrastrukture i vanpansionske potrošnje – rekao je predstavnik Ministarstva, dodajući da je za podršku ugostiteljstvu opredijeljen iznos do 3 mil EUR kredita.

Među dugoročnim mjerama podrške investicionim, strateškim i razvojnim projektima su i one koje se odnose na izrada aplikativnog rješenja za prijavu boravka turista i praćenje turističkog prometa, uspostavljanje satelitskog obračuna efekata od turizma, mjerenje uticaja COVID-19 na turistička kretanja. Tu su i revidiranje modela razvoja marketinga i izrada strateških dokumenata za implementaciju novog koncepta razvoja turizma na polaznim osnovama: pametne specijalizacije, održivosti, inovacija, cirkularne ekonomije, smanjenja karbonskog uticaja, ravnomjernog regionalnog razvoja uz akcenat na zapošljavanje studenata, mladih i žena. Mjere podrške investicionim, strateškim i razvojnim projektima vrijedne su 131,7 mil EUR.

Trećim paketom mjera predviđeno je sniženje stope PDV-a na 7% kod pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranlh pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga. Namjera je da se time najpogođenijem dijelu privrede što prije pruži pomoć u cilju prevazilaženja negativnih posljedica, usljed nastalih vanrednih i nepredvidljivih okolnosti izazvanih epidemljom Covid-19. U predlogu izmjena i dopuna Zakona o PDV-u i usluge smještaja u turističkim apartmanima oporezuju se po sniženoj stopi, što do sada nije bio slučaj.

Nemanju Nikolića iz UTIP Crna Gora interesovalo je da li se subvencionisanje kamata odnosi i na kredite dobijene od Evropske banke, na šta je dobio odgovor predstavnika Ministarstva da će se to razmotriti. Striktno će se pratiti korišćenje mjera podrške u turizmu i ugostiteljstvu, da bi se sredstva namjenski trošila.

Duško Milanović iz hotela "Lighthouse" pitao je da li subvencije obuhvataju turističko/ugostiteljske usluge poput keteringa i prevoza turista brodićima, te da li se odnose i na kredite koji su nedavno odobreni, što je Davidović potvrdio.

- Po podacima Centralne banke odobreno je 1500 kredita za podršku turizmu i ugostiteljstvu – rekao je Davidović.

Tomo Knežević, Lipska pećina, ocijenio je da podrška turističkim poslenicima neophodna u ovoj godini. Interesovala ga mogućnost oslobađanja od koncesione naknade, a odgovoreno je da lokalne samouprave treba da pruže doprinos rasterećenju privrednih subjekata u ovom izazovnom vremenu ne samo po pitanju koncesionih naknada već i zakupa terasa.

Davidović je pozvao seoska domaćinstva da se registruju za obavljanje turističke đelatnosti čime bi se obogatila ponuda naročito na sjeveru. Informisao Odbor da je Ministarstvo predložilo otvaranje granica za turiste iz Rusije, a konačnu odluku o tome će donijeti NKT.

Mirko Timotijević, MonteCasa, apelovao je na brže rješavanje zahtjeva privrede koji se tiču kredita kod IRF-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE