NavMenu

SAD u junu zabilježile najveći mjesečni budžetski deficit u istoriji

Izvor: Tanjug Utorak, 14.07.2020. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)Ilustracija
SAD su u junu ostvarile najveći mjesečni budžetski deficit u istoriji pošto je potrošnja na programe za borbu protiv recesije zbog korona virusa eksplodirala, dok se prihod od poreza smanjio, jer je mnogo ljudi ostalo bez posla.

Američko Ministarstvo finansija prijavilo je danas da je deficit u junu bio 864 mlrd USD, što je više od mjesečnog deficita u aprilu, koji je iznosio 738 mlrd USD.

Taj iznos je povezan i sa hiljadama milijardi dolara koje je Kongres obezbijedio kako bi se ublažio uticaj rasprostranjenih prekida rada, koji су nastali u nastojanju da se ograniči širenje pandemije korona virusa, prenosi AP.

Za prvih devet mjeseci ove budžetske godine, koja je počela 1. oktobra, ukupan deficit je 2,74 hiljade mlrd USD, što je takođe rekord za taj period.

Time su SAD na dobrom putu da dostignu deficit od 3,7 hiljade mlrd USD za cijelu godinu, što predviđa kongresni budžetski odbor.

Taj ukupan iznos bi premašio prethodni najveći godišnji deficit od 1,4 biliona USD 2009. godine, kada je vlast trošila mnogo novca kako bi izvukla zemlju iz recesije, koju je prouzrokovala finansijska kriza 2008. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.