NavMenu

Pravilnici o elektronskoj fiskalizaciji objavljeni u Službenom glasniku

Izvor: eKapija Srijeda, 10.06.2020. 11:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LDprod/shutterstock.com)Ilustracija
Pravilnici kojima su bliže uređuju odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga objavljeni su u Službenom listu, saopšteno je danas iz Poreske uprave (PU).

Kako se navodi u saopštenju, riječ je pravilnicima o sadržaju prijave oznake operatera fiskalnog servisa, načinu generisanja identifikacionog koda obveznika fiskalizacije i načinu dostavljanja podataka i generisanja oznake o poslovnim prostorima obveznika fiskalizacije; sadržaju i načinu ovjere knjige računa, načinu dostavljanja računa bez jedinstvenog identifikacionog koda računa i načinu provjere računa za koji je izvršen postupak fiskalizacije; te pravilnik o obliku i strukturi poruka i sigurnosnim mehanizmima za razmjenu poruka fiskalnog računa i načinu dostavljanja računa koji su izdati u slučaju prekida stalne internet veze.

- Navedenim podzakonskim aktima bliže su definisane odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu prometa i usluga, te stvorene normativne pretpostavke za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije, čijom implementacijom će od 1. januara 2021. godine biti omogućen automatski prenos podataka o izvršenom prometu sa naplatnih uređaja i računovodstvenih sistema poreskih obveznika direktno na server, odnosno u bazu podataka Poreske uprave - stoji u saopštenju.

Iz Poreske uprave ističu da je normativno propisana vrsta podataka koje poreski obveznik automatski dostavlja poreskom organu, i ne postoje ograničenja za poreske obveznike, u odnosu na tehničke zahtjeve za prenos tih podataka.

- Tehnički zahtjevi za poreske obveznike za uspješno sprovođenje elektronske fiskalizacije podrazumijevaju internet konekciju na lokaciji poreskog obveznika i digitalni sertifikat, kao i adekvatno softversko rješenje za fiskalni servis kojim će se omogućiti prenos podataka. Treba naglasiti i da će prije puštanja sistema u produkciju obveznici proći kroz testnu fazu u kojoj će biti mogućnosti da otklone eventualne greške u funkcionisanju fiskalnog servisa - navodi se u saopštenju.

Projekat elektronske fiskalizacije ima za cilj efikasniju borbu protiv sive ekonomije, praćenje regularnosti poslovanja poreskih obveznika, uspostavljanje većeg stepena poštovanja poreskih propisa, ali i modernizaciju načina komunikacije državne uprave sa privredom u skladu sa tehnološkim razvojem i trendovima automatizacije poslovnih procesa.

- Uspješna implementacija ovog zakonskog i tehničkog rješenja imaće značajne benefite i za državu i za privredu, te se očekuje značajan rast javnih prihoda, kako u oblasti poreza na dodatu vrijednost, tako i direktnih poreza, ali i unapređenje poslovnog poslovnog ambijenta eliminisanjem nelojalne konkurencije i unapređenjem fer tržišne utakmice - zaključuje se u saopštenju Poreske uprave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.