NavMenu

Predstavljena nova lična dokumenta - Jednostavnija i brža provjera identiteta i kontrola na granicama

Izvor: eKapija Utorak, 09.06.2020. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
Crna Gora je odlučno počela novu fazu razvoja uvođenjem novih ličnih dokumenata treće generacije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na predstavljanju novih ličnih dokumenata.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković uručio je juče u Vili Gorica nova lična dokumenta istaknutim pojednicima koji su svojim angažmanom dali važan doprinos uspješnoj borbi Crne Gore sa epidemijom novog koronavirusa.

Ministar Nuhodžić je kazao da će besplatno prva lična dokumenta dobiti i djevojke i mladići koji u junu navršavaju 18 godina.

- Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova misle i na mlade. Besplatna dokumenta i ove godine i ubuduće dobijaće djevojke i mladići koji pune 18 godina na Dan nezavisnosti 21. maja i na Dan državnosti 13. jula - rekao je Nuhodžić.

Kako je kazao, Crna Gora je odlučno počela novu fazu razvoja uvođenjem ličnih dokumenata treće generacije.

- I mi u Ministarstvu unutrašnjih poslova vrijedno smo radili na tehnološkom razvoju u svakodnevnom funkcionisanju i obavljanju poslova koji su nam povjereni - naveo je Nuhodžić.

On je kazao da Crna Gore na planu digitalizacije ide u korak sa svijetom, za naprednim društvima koja su uzor u tim oblastima.

- Iskoristili smo svoje potencijale da bismo realizovali digitalnu transformaciju naših sadržaja. Time još jednom pokazujemo da smo na usluzi građanima, koji u nama imaju pouzdan servis, ali i partnera koji se neprestano usavršava i prati najsavremenija dostignuća. Ovim utvrđujemo povjerenje građana i obezbjeđujemo im efikasnije funkcionisanje na mnogim poljima, te uvezivanje sa onim uslugama koje će im od sada biti jednostavnije, pristupačnije i svakako modernije - rekao je Nuhodžić.

Po čemu se razlikuju nova dokumenta od starih?

Kako je ranije, gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore, kazala direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave MUP-a Milanka Baković, nova dokumenta će omogućiti jednostavniju, bržu i sigurniju provjeru identiteta građana, bezbjedniji pristup internetu, bržu kontrolu na granicama a kao najvažnije navela je efikasniju i bolju interakciju građana i države. Baković je istakla da je novim dokumentima uspostavljena najviša garancija sigurnosti provjere identiteta građana.

Baković je istakla da su nova lična dokumenta ojačna mnogim bezbjednosnim i sigurnosnim elementima a nova lična karta, kako je dodala, sadrži čip u koji su ugrađeni Sertifikat za elektronsku identifikaciju i Sertifikat za elektronski potpis.

- Oni će u mnogome jednostavnije, brže i sigurnije doprinijeti provjeri fizičkog i digitalnog identiteta građana, omogućiti bezbjedan pristup na internetu, a samim tim i pristup mnogim portalima, elektronskim servisima i mnogim drugim elektronskim uslugama u Crnoj Gori - kazala je Baković.

Kao cilj uvođenja novih identifikacionih dokumenata treće generacije, Baković je navela i modernizaciju državne uprave.

- Nova lična dokumenta doprinijeće bržoj kontroli na graničnim prelazima, benefite će imati i avio prevoznici, u oblasti platnog prometa, elektronske trgovine, elektronskog poslovanja a najvažnije efikasnija i bolja interakcija građana i države - kazala je Baković.

Ranije je najavljeno da će nova lična karta biti i zdravstvena knjižica. Baković je ističe da je Ministarstvo unutrašnjih poslova stvorilo sve preduslove da tako i bude.


- Nadamo se da će i druge institucije da odrade svoj dio posla kako bi to tako i bilo - kazala je Baković.

Novim dokumentima biće smanjena mogućnost zloupotrebe ličnih dokumenata i podataka koje sadrže.

- Ovaj sistem ima i 12 država EU. Ovim dokumentima uspostavljena je sigurnost navišeg stepena, sa najvišom garancijom sigurnosti provjere identiteta građana. Nova tehnologija praktično ne dozvoljava zloupotrebu dokumanta - istakla je Baković.

Dokumenta su, kako dodaje, urađena po najvišim međunarodnim standardima, po preporukama i direktivama EU iz ove oblasti.

Procedure bez promjene

Što se tiče procedura za izdavanje nove lične karte i pasoša Baković kaže da se one nijesu promijenile.

- Zahtjev za izdavanje dokumenata predaje se u našim područnim jedinicama filijalma za građanska stanja u opštini gdje građanin ima prebivalište - kazala je Baković.

Naknada za izdavanje lične karte, kako je kazala, ostaje 5 EUR.

- Plaća se samo naknada za obrazac, takse su građani oslobođeni, a kada je u pitanju putna isprava naknada za obrazac je 8 EUR a bilo je 15, taksa za izdavanje pasoša je 25 eura, lica do 21 godine oslobođena su plaćanja takse - kazala je Baković.

Sva dokumenta, kako je dodala, važe do isteka roka, osim lične karte.

- Zakonom o ličnoj karti koji je stupio na snagu 13. marta 2020. godine propisano je da važi 5 godina od dana stupanja na snagu zakona što znači da stara lična karta važi najduže do 13. marta 2025. godine - zaključila je Baković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.