NavMenu

Austrija priprema zakon o zaštiti firmi od stranog preuzimanja

Izvor: Tanjug Četvrtak, 28.05.2020. 13:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Fachdozent)Ilustracija
Ministarka privrede Austrije Margarete Šrambek najavila je danas zakon kojim bi se zaštitile domaće kompanije od preuzimanja iz inostranstva.

Prema nacrtu zakona, koji će ovih dana biti upućen na razmatranje, predviđa se obaveza odobravanja investicija iz trećih država od udjela od 25%.

U oblastu odbrane, energetike, digitalne infrstrikture, vodoprivrede, podataka, nauke i razvoja, na primjer vakcina, lijekova, kao i medicinske opreme, investicije koje predviđaju udio veći od 10% moraju biti odobravani od države.

Ministarka je kao primjer oblasti u kojoj je potrebna djelotvorna kontrola navela kompaniju Themis Bioscience, koja radi na razvoju vakcine protiv korona virusa, a koja je ove nedelje prodata američkom koncernu Merck & Co.

- Naravno da želimo i dalje investitore, ali u budućnosti želimo da imamo mogućnost da utičemo na prodaje - objasnila je Šrambek.

Podsjetila je da kontrole investicija postoje u SAD, Kini i u EU.

Austrija, prema njenim riječima, ne smije biti naivna jer su investitori već krenuli u "šoping ture", tražeći interesantne kompanije po jeftinoj cijeni.

Šrambek smatra da Kina i SAD imaju jasan plan, a to je da se povuče "znanje" iz Evrope.

- Tome želimo da stanemo na put - kazala je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.