NavMenu

U Podgorici počela izgradnja primarnog kolektora - Krenula realizacija projekta vrijednog 50 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.05.2020. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
U Podgorici je danas započeta izgradnja primarnog, odnosno glavnog kolektora u okviru projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Kako je saopšteno, riječ je o veoma važnom projektu za Glavni grad u koji će biti uloženo više od 50 mil EUR.

- Zadovoljstvo mi je što u ime Glavnog grada, imam priliku da vas pozdravim danas, kada počinje fizička realizacija projekta izgradnje sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koji je sa pravom nazvan projektom vijeka za Glavni grad. Njime se stvaraju pretpostavke za dugoročni razvoj Podgorice, obezbjeđuje trajna zaštita rijeke Morače, podzemnih voda i vodoizvorišta u slivu Skadarskog jezera. Ukupne vrijednosti 50 mil EUR, ovaj projekat obuhvata četiri komponente - primarni kolektor u dužini preko 5 kilometara, čija izgradnja počinje danas, izgradnju novih 20 kilometara kanalizacione mreže, sa čime ćemo svečano krenuti sjutra i izgradnju novog mosta na rijeci Morači, nedaleko odavde, za koju očekujemo da će početi u naredna dva mjeseca. Izgradnju samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, planiranu za početak naredne godine - istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

On je saopštio da ovaj složeni inženjerski projekat, kreiran u skladu sa najsavremenijim standardima u oblasti zaštite životne sredine, predstavlja krunu zajedničkih napora Vlade Crne Gore i Glavnog grada.

- Kao rezultat ovog strateškog partnerstva u toku mandata aktuelne gradske uprave, u infrastrukturne projekte u sklopu Podgorice biće investirano preko 200 mil EUR. U tom smislu koristim priliku da se zahvalim predsjedniku Vlade i ministru finansija, koji su prepoznali regionalni, odnosno državni značaj projekta i u saradnji sa njemačkom KFW bankom, obezbijedili kreditnu podršku od 35 mil EUR. Naročito smo ponosni na činjenicu da su i naši partneri iz Evorpske unije prepoznali važnost ovog projekta i kroz investiciono okrilje za Zapadni Balkan, obezbijedili grant od preko 10 mil EUR za njegovu realizaciju. Osim naših evropskih partnera, zahvalnost dugujemo i KFW banci, koja je obezbijedila donaciju od 285.000 EUR za izradu dvije studije koje čine važan dio projektne dokumentacije za izgradnju ovog sistema - istakao je Vuković.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, izrazio je zadovoljstvo zbog početkaradova na izgradnji glavnog kolektora u sklopu postrojenja za tretman otpadnih voda u Podgorici.

- Ovo je projekat od velike važnosti, kada je u pitanju sakupljanje i tretman otpadnih voda. Ovo je važan iskorak Crne Gore u očuvanju životne sredine, u skladu sa standardima Evropske unije. I što je najbitnije, ovoo je velika stvar za građane Podgorice - istakao Orav.


Podsjetio je da oko 75% zagađenja vode dolazi od otpada iz domaćinstava, te podvukao da je upravo zato izuzetno važno investirati u ispravno sakupljanje i tretamn otpadnih voda, kako u cilju zaštite zdravlja građana, tako i očuvanja životne sredine.

- Ovaj projekat vrijedan je više od 50 mil EUR, od čega je 10 miliona donirano od strane EU. Ovo je znak konkretne i kontinuirano podrške Crnoj Gori na njenom putu ulaska u evropsku porodicu. Projekat je takođe podržan i od strane članica EU, KFW banke i lokalnih vlasti i to je odličan primjer međunarodne saradnje na dobrobit građana Crne Gore. Želim svim uspejh u implementaciji ovog projekta - zaključio je Orav.

Obilježavanju početka radova na projektu prisustvovali su i predsjednik Vlade Duško Marković, ministar finansija Darko Radunović, ambasador Savezne republike Njemačke Robert Veber, glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević, šef Kancelarije KFW grupe za Crnu Goru Željko Uljarević, direktor kompanije Bemax Veselin Kovačević, zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović i direktor Vodovoda i kanalizacije Filip Makrid.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.