NavMenu

Dolazi doba pleksiglasa - Pregrade će postati obavezne u taksiju, restoranu, školi...?

Izvor: Tanjug Petak, 24.04.2020. 12:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Eksplozivnu popularnost i najširu moguću primjenu pleksiglas bilježi ovih dana zahvaljujući masovnom podizanju zaštitnih pregrada svuda gdje je potrebno.

Najčešćče se za pregrade koristi u prodavnicama, bankama, poštama, kriznim štabovima za borbu protiv koronavirusa…

Brane od pleksiglasa propisane su kao dio obaveznih epidemioloških mjera u mnogim uslužnim i trgovačkim djelatnostima kojima se najnovijim planom hrvatske vlade u nastupajućem periodu planira da dobiju dozvolu da ponovo počnu da rade, piše Slobodna Dalmacija.

Već se naveliko nude na tržištu i zaštitne pregrade od pleksiglasa za razdvajanje stolova u restoranima i kafićima, a u prodaji je i pregradni asortiman za frizerske salone ili taksiste.

Viziri za glave trgovaca su takođe najčešće od pleksiglasa, kao i kutije s otvorima za ruke za zdravstvene radnike. Od pleksiglasa se izrađuju pregrade za razdvajanje putnika u unutrašnjosti aviona, za zaštitu putnika u vagonima metroa i autobusima, kao i prozirni paravani za samostalno ili porodično razdvajanje na javnim plažama, navodi list.

U tekstu se predviđa da bi moglo da se dogodi i da će, čim se najave datumi planiranog otvaranja škola, na tržište biti lansirane i prigodne učeničke prozirne kapsule.


Najkvaliteniji je njemački pleksiglas, a veliki evropski proizvođači još su i Španija i Italija. Kina uglavnom nudi lošiju robu, ali je i nema trenutno na tržištu. Nakon nestašice zaštitnih maski u prvoj fazi epidemije, u ovoj drugoj - u kojoj se mnoge zemlje pripremaju za postupnu normalizaciju života - pleksiglas je takođe postao nedostupan i tražen materijal.

Mnoge istorijske epohe na zemlji dosad su bile obeležene dominantnim materijalima - imali smo tako kameno doba, gvozdeno i bronzano doba… A na Zemlji je, zahvaljujući koronavirusu, upravo nastupila najnovija era, ocenjuje pomalo šaljivo Slobodna Dalmacija - doba pleksiglasa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.