NavMenu

Istraživači razvijaju biorazgradivu ribarsku mrežu - Očekuju smanjenje plastičnog otpada u kanalu La Manš

Izvor: Eko Vjesnik Četvrtak, 23.04.2020. 13:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliia Zhekova/shutterstock.com)Ilustracija
Svake godine u izgubljenim ribarskim mrežama završe i stradaju brojni delfini i foke, kao i veći komadi plastičnog otpada, koji će još vjekovima zagađivati dna mora i okeana, a dijelom završiti u želucima morskih životinja.

Kako bi se taj problem riješio, Univerzitet južne Bretanje (l'Université Bretagne Sud), u saradnji s drugim istraživačkim centrima iz Francuske i Velike Britanije, kroz projekat INdiGO (INnovative fishing Gear for Ocean) razvija biorazgradivu ribarsku mrežu, čijim bi se korišćenjem donekle smanjila količina plastičnog otpada u kanalu La Manš.

- Ribolovna oprema, čiji je životni vijek procijenjen na nekoliko stotina godina, predstavlja 27% morskog otpada, čija se količina može izraziti u hiljadama kilometara mreža izgubljenih svake godine u zoni FMA (Francuska - La Manche - Engleska), uz pogubne posljedice za morsku sredinu - navodi se u saopštenju Univerziteta.

Dodaje se da globalni pristup smanjenju otpada polazi od potrebe prilagođavanja dizajna i životnog vijeka materijala njegovoj upotrebi:

- Riba i ostale morske životinje zapliću se u velikom broju izgubljenih ili odbačenih ribarskih mreža. Osim toga, time se za desetine mil EUR svake godine smanjuju i prihodi ribara.

Projekat će, tokom tri godine, koštati 4,2 mil EUR.

Istraživači se nadaju da će zahvaljujući ovom projektu do 2030. godine smanjiti količinu plastičnog otpada u kanalu La Manš za 3%

Na projektu INdiGO ukupno sarađuje šest istraživačkih institucija (univerziteti Universités de Bretagne Sud, Plymouth i Portsmouth, te istraživački centri IFREMER, CEFAS i SMEL) i četiri privatna partnera (NaturePlast, Filt, IRMA i Marine South East) iz Francuske i Velike Britanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.