NavMenu

U pripremi druga faza uređenja dijela Đalovića pećine - Traži se izvođač radova, vrijednost tendera 2,6 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 14.04.2020. 13:43
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/677183011)
Uprava javnih radova raspisala je tender za drugu fazu projekta uređenja dijela Đalovića pećine sa pratećim objektima na ulazu u pećinu. Za realizaciju ove investicije u Bijelom Polju opredijeljeno je 2,6 mil EUR, sa uračunatim PDV-om.

U tenderu se napominje da se, zbog nepristupačnosti lokacije i otežanog transporta, radovi obavljaju u otežanim uslovima u prirodnom okruženju koje ne smije biti narušeno u toku izvođenja radova van zone gradilišta.

- Radi se o terenu u nagibu do kojeg se iz sela Đalovića dolazi novoformiranom saobraćajnicom po sistemu serpentina. Ova saobraćajnica omogućava kretanje transportnih sredstava manje dužine i nosivosti do 5t. Dostupnost svih radnih mašina guseničara je moguća. Selo Đalovići dostupno je iz Bijelog Polja asfaltnom saobraćajnicom do sela Sušica, cca-35km a od sela Sušice do sela Đalovića vodi makadamski put još 5 km. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti transportu, te je potrebno primijeniti dodatna sredstva za zaštitu od loma i oštećenja prilikom vibracije. Izvođač je dužan sagledati sve okolnosti prilikom davanja ponude, a preporučuje se i obilazak lokacije - navode iz UJR.

Kako ističu, najveći ekološki zadatak pri izvođenju građevinskih radova u pećini Đalovića je očuvanje stalagmitskih i stalaktitskih formacija, koje čine glavnu estetsku vrijednost ove turističke atrakcije i za koje je trebalo desetine i stotine hiljada godina da bi se formirale.

- Sve slučajeve prinudnog uništavanja velikih stalagmitskih i stalaktitskih formacija prethodno mora odobriti ovlašćeno lice. Svi odrezani stalagmiti moraju biti netaknuti za njihov naknadni transfer naučnim organizacijama (na primjer, budućem mineraloškom muzeju Đalovićeve pećine.) Svi radnici kojima je dozvoljeno da rade u pećini dobijaju posebna uputstva kojima se zabranjuje odvajanje i vađenje iz pećine stalagmitskih i stalaktitskih sklopova, kao i nanošenje bilo kakvog drugog oštećenja pećinskim ukrasima - piše u tenderu.

Rok za podnošenje ponuda je 26. maj 2020. godine do 9 sati. Njihovo javno otvaranje održaće se istog dana, posla sata kasnije, odnosno u 9:30. Rok izvođenja radova je 365 dana od uvođenja izvođača u posao.

Detalje tendera možete vidjeti OVDJE.

Đalovića pećina nad Vražjim firovima u planinskom području bjelopoljske opštine prepoznata je kao značajan turistički potencijal. Duga je oko 18 kilometara, a do sada je istraženo oko 12 kilometara. Sastoji se od većeg broja kanala, hodnika, dvorana i jezera. Valorizacija pećine jedan je od najvažnijih projekata Vlade Crne Gore u koji će, prema najavama, biti uloženo oko 12 mil EUR.

Cjelokupan ovaj projekat na samom početku definisan je kao veoma zahtjevn, kako sa ekološkog, tako i sa finansijskog stanovišta. Njime je predviđeno i osnivanje centra za posjetioce, gradnja puta od sela Bistrice do manastira Podvrh, izgradnja žičare od manastira do ulaza i, naravno, uređenje pećine za turističko posjećivanje.

Projekat valorizacije Đalovića pećine podrazumijeva više vrsta građevinskih radova, a kako su nedavno rekli iz Uprave javnih radova, trenutno je u toku izgradnja puta u dužini od 5,7 kilometara od naselja Bistrica do manastira Podvrh, sa izgradnjom trafostanice i postavljanjem elektroenergetske infrasture, kao i sanacijom kosina i klizišta na nekoliko lokacija. Očekuje se da kompletna dionica bude spremna za asfaltiranje narednih mjeseci, nakon čega će uslijediti nastavak montaže žičare sa gondolom, početak uređenja pećine, izgradnje pomoćnih objekata i drugih segmenata projekta.

Podsjetimo, izgradnja žičare započeta je u oktobru 2019. Dužina žičare je 1,7 kilometara, imaće dvije gondole sa po osam mjesta kapaciteta 75 osoba na sat, a vožnja preko Đalovića klisure će trajati skoro šest minuta.

D.O.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.