NavMenu

Kineske investicije u EU pale 33%

Izvor: Mina Četvrtak, 09.04.2020. 09:38
Komentari
Podeli
(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Direktna kineska ulaganja u Evropsku uniju (EU) pala su u prošloj godini 33%, potonuvši na nivoe iz 2013. godine, budući da su se kineske kompanije suočile sa sve izraženijim restrikcijama kod akvizicija u inostranstvu.

Studija američkog instituta Rhodium Group i berlinskog Mercator instituta za kineske studije (MERICS) pokazala su da su kineska ulaganja u EU pala sa 18 mlrd EUR u 2018. na 12 mlrd EUR u prošloj godini, piše SEEbiz.

Kineske investicije u Evropu bile su na vrhuncu 2016. godine kada su dostigle 37 mlrd EUR.

Nova brojka pokazuje nastavak silaznog trenda kineskih ulaganja u instranstvu, započetog 2017. godine kada je Peking nametnuo niz restrikcija kako bi obuzdao odliv kapitala.

Istraživači smatraju da je Evropa pojačala nadzor investicionih postupaka u ključnim sektorima.

Direktorica u Rhodium Groupu, Agatha Kratz, saopštila je da je teško reći kada će taj pad biti zaustavljen.

- Male su šanse da će Kina u periodu nakon koronavirusa ublažiti kapitalne kontrole, a finansijska situacija će se prije pogoršati nego poboljšati u ovoj godini - dodala je Kratz.

Ona je kazala da se očekuje da će određene zemlje i dalje pomno nadzirati strane ulagače, najprije u slučaju kupovine kontrolnih udjela koje se smatraju predatorskima.

Istraživači smatraju da bi na ulaganja pozitivno mogao uticati pad cijena imovine širom svijeta, primjećujući da je kineskim kompanijama evropska imovina posebno privlačna.

- Ne očekuju ipak oportunistički talas kineskih kupovina nakon Covida-19, prije svega zbog usporavanja kineske ekonomije i kontinuiranih kapitalnih kontrola, ali i mjera kojima neke evropske vlade nastoje poduprijeti domaće kompanije - smatraju istraživači.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.