NavMenu

Dobit banjalučkog Kosmosa oko 852.000 KM - Uskoro novi ugovor sa Srbijom vrijedan 2 mil KM, u planu otvaranje firme u Beogradu

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 15.03.2020. 14:01
Komentari
Podeli
(Foto: Kosmos.ba)
Vazduhoplovni zavod Kosmos iz Banjaluke već treću godinu zaredom pozitivno posluje, a dobit ovog preduzeća u 2019. godini iznosila je 852.435 KM.

Direktor Kosmosa Dušan Vještica rekao je da ovo preduzeće redovno servisira i obaveze nastale u ranijem periodu.

- Obaveze prema zaposlenima iz ranijeg perioda bile su 4,2 mil KM, a mi smo da sada servisirali oko 2,4 mil KM tih obaveza. Naslijeđene obaveze prema dobavljačima i radnicima iznosile su oko 25 miliona, a do sada je isplaćeno 6,5 mil KM za te namjene - kazao je Vještica.

Naglasio je da ovo preduzeće poštuje plan restrukturisanja, te da je prošla godina u poslovnom smislu bila teška.

- Na globalnom nivou u autoindustriji je nedostajalo poslova. U 2018. u tom sektoru imali smo poslove teške oko 2,5 mil KM, dok je na domaćem tržištu "ispao" jedan ozbiljan sistem sa kojim smo sarađivali, odnosno Rafinerija nafte Brod. Bez obzira na te probleme, godinu smo uspješno završili. Sve plate iz prošle godine smo isplatili. Dešava se, naravno, da platu nekada isplatimo ranije, a zatim kasnije, ali na nivou godine radnici dobiju 12 plata - rekao je Vještica i dodao da se sve obaveze servisiraju na vrijeme.

Kada je riječ o planovima za ovu godinu, Vještica kaže da nastavljaju poslovnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije.

- Oni su odobrili i plan investicija, tako da do kraja mjeseca očekujemo potpisivanje novog ugovora u istim finansijskim gabaritima, kao što je bio i prethodni, a to je oko 2 mil KM - naveo je Vještica.

Naglasio je da će ovo preduzeće za najduže dva mjeseca otvoriti novo pravno lice, odnosno Kosmos d.o.o. Srbija, čije će sjedište biti u Beogradu.

- To pravno lice otvaramo da bismo na tržištu Srbije, koje nam je interesantno, napravili dodatne poslovne iskorake i da povećamo prihode u toj zemlji. To će svakako unaprijediti naše poslovne rezultate. To će nam pojednostaviti uvozno-izvozne i carinske procedure i bićemo efikasniji i dostupniji na tržištu Srbije, koja značajno posljednjih godina ulaže u namjensku industriju - naveo je Vještica i dodao da se nada da globalna dešavanja neće ugroziti poslove ovog preduzeća na trećim tržištima.

Vještica je naglasio da Kosmos prema potrebi zapošljava nove radnike i da sa postojećim kapacitetima odgovara na poslovne i tržišne izazove.

Proizvodnja filtera

Dušan Vještica je rekao da je pred Kosmosom novi poslovni izazov, a to je proizvodnja filtera za prečišćavanje vazduha sa ruskom kompanijom Kret.

- Prema našim grubim parametrima, već od početka aprila počećemo da primamo narudžbe za isporuku tih filtera na našem tržištu. Sa tim poslom doći će i do novog zapošljavanja u Kosmosu - kazao je Vještica.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.