NavMenu

Predstavljen program Social Impact Award - Šansa za mlade preduzetnike da osvoje mentorstvo i 1.500 EUR

Izvor: Mina Utorak, 10.03.2020. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Social Impact Award (SIA) program koji podržava i nagrađuje mlade sa idejama za pokretanje društvenog biznisa, predstavljen je u Podgorici. SIA je najveći je međunarodni projekat na temu društvenog biznisa, posvećen mladima, koji su 2009. godine pokrenuli Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Vienna University of Economics and Business.

Iz Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS), koji je realizator programa u Crnoj Gori, objasnili su da će mladi društveni preduzetnici moći da prijave svoje ideje i da će najbolji timovi dobiti mentorsku podršku, početni kapital od 1.500 EUR i putovanje na međunarodni samit koji se ove godine održava u Pragu.

Za ovaj program mogu da se prijave studenti i srednjoškolci, kao i svi pojedinci ili timovi sačinjeni od članova koji imaju od 16 do 30 godina. Prijavljivanje projekata će biti moguće do 15. maja, na platformi https://montenegro.socialimpactaward.net/.

Navodi se da je fokus programa na mladima koji su voljni pridonijeti radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog preduzetništva u zemlji i svijetu. Program se danas sprovodi u više od 15 zemalja Evrope, Azije i Afrike i obuhvata više od 8.000 mladih godišnje.

Predsjednik CEPS-a Anto Janković, ocijenio je da je misija Social Impact Award programa da bude prozor u svijet društvenog preduzetništva za mlade koji žele da pokretanjem biznisa utiču na rješavanje određenih problema u zajednici poput nezaposlenosti, ekologije, prava žena i marginalizovanih grupa, ruralni razvoj.

- Suština društvenog preduzetništva jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica - rekao je Janković.

Kazao je da je program osmišljen kao putovanje u svijet preduzetništva kroz četiri društvena uticaja koje SIA ostvaruje.

Janković je rekao je podizanje svijesti i kreiranje emotivne veze sa svijetom preduzetništva kod mladih, obrazovanje i unaprijeđenje znanja i vještina mladih, Podrška idejama koje imaju potencijal za realizaciju i pozitivan društveni uticaj i Kreiranje zajednice – mikro eko-sistema među mladim preduzetnicima.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima Radosav Babić, rekao je da Ministarstvo ekonomije, kao vodeća institucija nadležna za proces kreiranja i implementacije politika i programa namijenjenih razvoju preduzetništva, kontinuirano obezbjeđuje podsticajne mjere i unapređuje poslovni ambijent.

Ministarstvo ekonomije sprovodi niz mjera i programa za jačanje konkurentnosti crnogorske privrede, posredstvom kojih stimuliše kreativnost, afirmaciju preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta.

Kroz Strategiju razvoja MMSP 2018-2022, jačanje preduzetništva mladih prepoznato je kao jedan od strateških ciljeva sa definisanim aktivnostima i nosiocima istih.

Babić je rekao da je prošle godine Ministarstvo ekonomije uspješno realizovalo Program za unapređenje konkurentnosti privrede, u okviru kojeg je podržano 307 preduzeća.

- Prateći trendove rasta, kako interesovanja, tako i broja podržanih korisnika svih programa (rast od 204 odsto u prošloj u odnosu na 2018. godinu), ove godine očekujemo nastavak rastućeg trenda broja preduzeća, ali i veće učešće mladih preduzetnika koji će biti podržani kroz ovaj program - istakao je Babić.

Direktorica Službe komunikacija Erste Banke Podgorica Dragana Crvenica, kazala je da ta banka podržava Social Impact Award program od početka, jer želi da utiče na razvoj preduzetničkog duha kod mladih i da ulaže u projekte koji donose dobro zajednici.


- Social Impact Award, koji u cijelom regionu podržavaju naše sestrinske banke Erste i Sparkasse, kao i Erste Fondacija iz Beča, je program kojim želimo da osnažimo mlade ljude i da ih ohrabrimo da krenu u konkretne akcije - saopštila je Crvenica.

On je rekla da Erste banka podržava program dodjelom početnog kapitala, tj. donacije, kao i dijeljenjem znanja kroz proces inkubacije i mentoringa.

- Bili bismo izuzetno srećni kada bismo projekte nastavili da podržavamo i u narednim godinama, ali kao klijente – jer bi to značilo da su uspješni i da su zaživjeli, da je društveni biznis postao održiv i da ima potencijal da se razvija - saopštila je Crvenica.

Šefica kancelarije Finance in Motion za Crnu Goru Adrijana Stevanović, kazala je da joj je zadovoljstvo što je Evropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE), kojim upravlja kompanija Finance in Motion iz Frankfurta, jedan od partnera Social Impact Award programa.

- Misija EFSE Akademije za preduzetništvo, koja je osnovana od strane EFSE fonda, je da u saradnji sa lokalnim partnerima pruža podršku preduzetnicima i njihovim novim biznisima kroz usmjeravanje, resurse, mentorstvo i mogućnosti umrežavanja, što povećava šansu da dobiju finansijsku podršku i druga sredstva neophodna za pretvaranje dobrih ideja u uspješna preduzeća - rekla je Stevanović.

Kako je kazala, na taj način, EFSE Akademija za preduzetništvo i njeni partneri pomažu u stvaranju okruženja u kojem preduzetnici mogu uspjeti.

Organizatori su saopštili da će se informativne radionice i obuke se realizovati u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru, Šavniku, Bijelom Polju i Beranama, a da se za učešće u programu mogu prijaviti mladi do 30 godina starosti sa teritorije cijele Crne Gore.

Social Impact Award program u Crnoj Gori realizuje Centar za ekonomski prosperitet i slobodu - CEPS u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije, Erste bankom i Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.