NavMenu

Pušten u rad obnovljeni naftni terminal u Živinicama - Do 2023. ispunjenje svih obaveza prema Energetskoj zajednici

Izvor: Klix Četvrtak, 05.03.2020. 08:54
Komentari
Podeli
(Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)
Obnovljeni naftni terminal u Živinicama 4. marta je zvanično otvoren, čime je Federacija BiH počela s ispunjavanjem obaveza prema Energetskoj zajednici, koja od naše zemlje zahtjeva skladištenje zaliha tečnih naftnih derivata za ukupno 90 dana u slučaju energetskih incidenata.

Naftni terminal u Živinicama djeluje u sklopu Privrednog društva Operator-Terminali Federacije, a u svom obnovljenom izdanju sastavljen je od spremnika za skladištenje tečnih naftnih drivata kapaciteta 5.900 kubnih metara.

U okviru prve faze rekonstrukcije izgrađeni su i novi objekti za dopremu i otpremu goriva drumskim i željezničkim putem, zatim novi cjevovodni te mjerno-regulacijski, sigurnosni, odvodni i protupožarni sistem s pripadajućom infrastrukturom.

- Ovo je dan D za Terminale Federacije BiH jer je završena izrada prve faze terminala u Živinicama s kabaritima od šest miliona litara. Očekujemo da ćemo do 2023. godine, shodno evropskoj direktivi, ispuniti sve ono što se od nas očekuje - kazao je direktor Privrednog društva Operator-Terminali Federacije Ermedin Zornić, naglasivši da bi druga faza projekta u Živinicama trebala koštati 13 mil KM.

U obnovljenom naftnom terminalu u Živinicama predviđeno je da radi od 35 do 40 osoba, a ovaj projekt od velikog je značaja i za cjelokupunu lokalnu zajednicu. Tamošnja Gradska uprava bila je zadužena za osiguranje kompletne dokumentacije koja je bila neophodna za realizaciju rekonstrukcije postrojenja.

- Ovo je jedan megaprojekt za Bosnu i Hercegovinu u cijelosti. Iz Živinica je danas otišao jedan veoma jak signal koji pokazuje jačanje naše države u cijelosti. Posebno nas raduje što će u ovom terminalu uslijediti i nova zapošljavanja - kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Cilj terminala je obezbjeđivanje dovoljnih količina nafte i ostalih naftnih derivata za stabilno i sigurno snabdijevanje industrije i ostalih potrošača u periodu energetskih incidenata.


Jedan od zahtjeva koji je Energetske zajednica postavila ispred Federacije BiH je obezbjeđivanje naftnih rezervi za 90 dana, a FBiH će zahtjev u cjelosti moći ispuniti nakon obnove nadzemnih spremnika u Blažuju, Mostaru i Bihaću. Tada će uz terminal u Živinicama ukupni kapacitet Terminala Federacije iznositi okvirno 200.000 kubnih metara.

- Jedan od devet žutih kartona koje smo dobili jeste ispunjavanje 90-dnevnih naftnih zaliha. Danas smo na korak do ispunjenja tog zahtjeva, a od uprave i Nadzornog odbora Terminala FBiH zahtjevamo da se naredne godine u isto vrijeme sastanemo na lokalitetu Blažuja te otvorimo prvu fazu projekta za koju pripremamo dokumentaciju. Također, u 2021. želimo završiti prvu fazu u Bihaću za koju imamo sredstva, a potom se vraćamo u Živinice na drugu fazu te onda odlazimo u Bihać - rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.