NavMenu

Povlašćenim proizvođačima električne energije iz OIE isplaćeno 12,02 mil EUR

Izvor: bankar.me Srijeda, 29.01.2020. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: pedrosala/shutterstock.com)
Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 12,02 mil EUR, 9,36% manje nego 2018. godine, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Povlašćeni proizvođači su prošle godine proizveli 269,16 miliona kilovat-sati (kWh), što je 10% više nego u 2018. godini. Podsticaji su isplaćeni za 19 malih, vjetro i solarnih elektrana, koje su u vlasništvu 11 preduzeća, piše Pobjeda.

Podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora počelo je 1. maja 2014. godine i zaključno sa prošlom godinom povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja isplaćeno 32,8 mil EUR. Povlašćeni prozvođači su u tom periodu proizveli 653,6 miliona kWh.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja u prošloj godini najviše je, 9,1 mil EUR, dobila kompanija Krnovo Green Energy za vjetroelektranu (VE) Krnovo.

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE), po osnovu podsticaja za proizvodnju električne energije, najviše je prošle godine dobila beranska kompanija Hidroenergija Montenegoro 1,08 mil EUR. Status povlašćenog proizvođača ima sedam mHE: Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spalevići, Sekular i Jelovica2.

Kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje dobila 685.095EUR, Igma energy za mHE Bradavec i Piševsku rijeku 478.059 EUR, Hydro Bistrica za mHE Bistrica Majstorovina 303.084 EUR, Synergy 121.036 EUR za mHE Vrelo, dok je Nord energy za mHE Seremet potok isplaćeno 161.024 EUR.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je u novembru status povlašćenog proizvođača električne energije podgoričkoj kompaniji Barkod za solarnu elektranu Bar-kod koja se nalazi u Donjoj Gorici. Rješenje je izdato na period od 12 godina. Ta kompanija je na ime podsticaja za proizvodnju ostvarenu prošle godine dobila 2.037 EUR.


Odbor RAE je u avgustu donio i rješenje na 12 godina firmi Eco Solar System iz Danilovgrada kojoj je utvrđen status povlašćenog proizvođača električne energije za solarnu elektranu DG u Martinićima. To preduzeće je na ime podsticaja dobilo 23.025 EUR.

Odbor RAE je krajem maja prošle godine donio rješenje kojim se utvrđuje status povlašćenog proizvođača električne energije za podgoričku kompaniju Invicta, za istoimenu solarnu fotonaponsku elektranu koja se nalazi u Bandićima. Rješenje je izdato na period od 12 godina, a toj kompaniji je na ime podsticaja za prošlogodišnju proizvodnju isplaćeno 22.043 EUR.

Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora je posljednji put uvećana gotovo 100% početkom prošle godine, sa 0,47 centi po kWh na 0,94 centa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.