NavMenu

Rekonstrukcija starog puta do Spuža - Saobraćaj preko vijadukta biće uspostavljen u narednih mjesec dana

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 16.01.2020. 14:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shimon Bar/shutterstock.com)Ilustracija
Na vijaduktu prema Rogamima koji se gradi u okviru rekonstrukcije starog puta do Spuža, završeni svi armirano-betonski radovi. Ostali su još završni radovi. U narednih mjesec može se očekivati uspostavljanje saobraćaja na toj dionici, kazali su za Pobjedu iz kompanije Bemaks, koja izvodi radove na ovoj dionici.

Rekonstrukcija raskrsnice prema Rogamima, dodaju oni, nije još počela jer se intenzivno radilo na izgradnji vijadukta.

Vijadukt je armirano-betonska konstrukcija koja se sastoji od temelja, stubova i rasponske konstrukcije sa pratećim konzolama. Statički sistem je ram sa četiri raspona po 12,5 metara i pet oslonaca. Kako navode iz Bemaksa, završeni su radovi na izradi AB stubova vijadukta i u toku su završni radovi.

Projektom rekonstrukcije regionalnog puta R-23 Cerovo - Rogami, predviđena je rekonstrukcija raskrsnice koja vezuje taj put sa naseljima preko rijeke Zete, izgradnjom vijadukta.

Vijadukt je dio regulacije raskrsnice na ovoj lokaciji, kojim se postiže sigurniji i bezbjedniji saobraćaj.

- Projektovanim rješenjem planiranog vijadukta, raskrsnica će biti proširena zajedno sa saobraćajnim trakama i poluprečnikom krivine i predstavljaće trajno rješenje odvijanja saobraćaja na ovoj lokaciji. Dužina vijadukta, mjereno po niveletu je 50 metara. Njegova širina varira, kako bi pratila širine saobraćajnih traka, i kreće se od 14,64 metara na početku i sužava se na 6,97 metara - objasnili su ranije za Pobjedu iz Uprave za saobraćaj, uz napomenu da je rekonstrukcija raskrsnice ka Rogamima izvršena na način da se poboljša ugao ukrštaja koji je trenutno veoma nepovoljan, zbog čega je na mjestu raskrsnice i projektovan vijadukt.

Dužina dionice koja će biti rekonstruisana je pet kilometara, od skretanja za Rogame do ZIKS-a u Spužu.

- Širina kolovozne trake iznosiće tri metra, dok je širina ivične trake 0,3 metra. To znači da je ukupna širina kolovoza 6,6 metara. Na trasi je projektovan trotoar sa desne strane u dug pet kilometara (cijelom dužinom puta), a sa lijeve strane u dužini od jednog kilometra, širine 1,5 metara. Širina bankine je jedan metar, dok je širina rigola 0,75 metara. Usvojena je širina berme od 0,5 metara - naveli su iz Uprave za saobraćaj.


Odvodnjavanje atmosferske vode sa kolovoznih površina biće riješeno gravitaciono-poprečnim i podužnim nagibima kolovoza i atmosferskim kolektorom.

Vrijednost potpisanog ugovora za radove na ovom projektu je 3.082.826 EUR. Finansira se iz sredstava kapitalnog budžeta. Za rekonstrukciju pomenute dionice angažovana je kompanija Bemaks, koja je imala obavezu da radove završi u roku od šest mjeseci. Međutim, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, taj rok biće probijen.

Podsjetivši da su građevinski radovi na rekonstrukciji regionalnog puta R-23 Cerovo-Rogami, dionica Spuž-Rogami počeli u julu prošle godine, iz kompanije Bemaks kažu da oni na predmetnoj dionici ne protiču predviđenom dinamikom, jer na trasi još nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Od investitora, Uprave za saobraćaj, dobili smo informaciju da se intenzivno radi na rješavanju tog problema - kazali su iz Bemaksa, uz napomenu da je planirani rok za završetak radova šest mjeseci nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.