NavMenu

Dionica Jezerine Lubnice košta kao kilometar autoputa

Izvor: Dan Utorak, 28.02.2023. 10:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sumanamul15/pixabay.com)Ilustracija
Završetak izgradnje puta između Berana i Kolašina, dužine nepunih 15 kilometar, poznatijeg kao Jezerine-Lubnice pomjeren je za 10. jul ove godine, gotovo šest godina od početka gradnje i probijanja čak tri roka.

To je na poslednjoj sjednici Vlade potvrđeno usvajanjem aneksa, zbog, kako je tada istaknuto, pojava klizišta na putu ka Ski-centru Kolašin 1600, ponovnog pojavljivanja velikih količina vode, kao i zimske turističke sezone koja je u toku zbog koje je nemoguće izvoditi jedan dio radova do 1. aprila ove godine. Ocijenjeno je da su se u periodu u kojem je trebalo završiti radove pojavili problemi koji zahtijevaju opravdano produženje roka za završetak.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković istakao je da je dužina puta 14,44 kilometra, početna cijena je bila 34,69 mil EUR, a trebalo je da bude gotov do 18. maja 2020. godine.

- Onda je rok produžen za šest mjeseci, sada smo u 2023. i još pričamo koliko će to na kraju koštati. Zanimljivo je da je cijena na kraju izašla na 56,26 mil EUR, znači 66% više. Razlozi za povećanje su problemi nastali usled neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, usled pojave velike količine vode. Interesantno je da je kredit tražen od EBRD-a od 48 miliona, a sada košta 56 miliona bez PDV-a. Treba provjeriti zašto se dugo čekalo i kako su se trošila sredstva - kazao je Joković.

Premijer Dritan Abazović je istakao da očekuje da će se dinamika radova intenzivirati kako bi se ovaj put stavio u funkciju u susret narednoj zimskoj sezoni.

- Volio bih da se ovog puta rok ispoštuje jer je bilo mnogo problema, povećavali su se iznosi, naročito od onog početnog. Ako se voda može iskoristiti za vodene topove koji će se instalirati, to bi bilo odlično, ali najvažnije je da put bude stavljen u funkciju u ugovorenom roku. Podržavam da se čitav posao provjeri jer je ispalo da ova dionica košta kao kilometar autoputa. Bilo je nepredviđenih radova, ali najgore je kada se posao ostavi napola, a cilj je da put bude završen - kazao je Abazović.

Sredstva za ovaj projekat obezbijeđena su iz kredita Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 48,42 mil EUR i na ova sredstva plaćanje PDV-a vrši se po stopi od nula odsto, kako je i definisano osnovnim ugovorom, dok će preostali dio sredstava u iznosu od 7,84 mil EUR bez PDV-a biti obezbijeđen iz budžeta i na ova sredstva se plaćanje PDV-a vrši po stopi od 2% u iznosu 1,64 miliona, navodi se u dokumentu.


Radovi na putu Jezerine-Lubnice izvode se na ukupnoj dužini 14,44 kilometra i podijeljeni su na četiri dionice. Cjelokupni projekat kojim se skraćuje put između Berana i Kolašina finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Izgradnjom ovog puta, dionica između dva grada na sjeveru bila bi skraćena i do 40 kilometara.



SDT ispitivalo dokumentaciju

Posao izgradnje ovog puta dodijeljen je bosanskohercegovačkoj kompaniji Euro-asfalt. Dokumentaciju o ovom poslu prošle godine izuzelo je i Specijalno državno tužilaštvo. Tender za posao raspisan je 2016. godine, kada je ministar saobraćaja bio Ivan Brajović. Ugovor sa sarajevskom kompanijom potpisan je za vrijeme mandata ministra Osmana Nurkovića, odnosno 2017. godine. Na tender su se tada prijavili i kineski CRBC (China Road and Bridge Company), koji je gradio prioritetnu dionicu autoputa, kao i podgorički Bemaks, koji je kasnije u posao uključen kao podizvođač radova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.