NavMenu

Granični prelaz selo Ranče ostavlja bez lokalnog puta - Mještani odlučni u borbi za gradnjom novog prilaza

Izvor: Dan Ponedjeljak, 11.10.2021. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: miamia/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja novog graničnog prelaza u mjestu Ranče, na putnom pravcu Pljevlja - Prijepolje, prijeti da stanovnike istoimenog sela ostavi bez puta. Naime, u projektu izgradnje graničnog prelaza ne postoji ucrtan put sa magistralnog puta prema selu Ranče, a radovima na izgradnji novog graničnog prelaza predviđeno je da postojeći put bude presječen i na taj način sadašnja saobrćajna komunikacija bude prekinuta. Za izgradnju novog graničnog prelaza sa Srbijom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore izdvojilo je 2,5 mil EUR.

Sadašnji granični prelaz je od granice sa Srbijom bio udaljen blizu jednog kilometra i na prostoru između sadašnjeg prelaza i granice nalazi se seoski put za selo Ranče. Izgradnjom novog prelaza stanovnici Ranča neće morati više da prolaze granični prelaz da bi stigli do kuća, ali, kako stvari stoje, novi granični prelaz će im zatvoriti sadašnji seoski put.

- Kako mi mještani sami o svom trošku održavamo put, sanaciju i čišćenje u zimskom periodu, potrebno je izgraditi novi, skratiti njegovu dužinu i izvršiti presvlačenje puta asfaltnim zastorom na cjelokupnoj dužini - navodi se u zahtjevu 48 mještana sela Ranče, koji je upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Budzetom Opštine Pljevlja nijesu predviđena sredstva

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova pojasnili su stanovnicima Ranče da su od lokalne uprave u Pljevljima tražili da ona riješi pitanje seoskog puta. Iz Opštine Pljevlja im je odgovoreno da u ovoj godini budžetom nijesu predviđena sredstva za te radove, ali da ostaje mogućnost da se budžetom za narednu godinu planira izdvajanje novca i za sanaciju puta do sela Ranče.

Od bivšeg predsjednika Mjesne zajednice Crljenice, kojoj pripada i selo Ranče, Darka Gačevića Dan saznaje da će seoski put za nekoliko dana biti prekopan i da mještani više neće moći automobilom doći do svojih kuća.


- Sve dok se ne riješi problem seoskog puta, neće biti omogućeno otvaranje novog graničnog prelaza - podvlače mještani sela Ranče i navode da očekuju od pomenutog ministarstva, kao investitora, da promjeni dio trase puta.

Napominju da se put nalazi na nadmorskoj visini od 1.270 do 1.290 metara i da često u zimskom periodu biva zameten snijegom, što bi se izmještanjem jednog dijela trase znatno izbjeglo.

- S obzirom na to da su radovi na izgradnji graničnog prelaza Ranče intenzivirani, da će uskoro zbog nivelacije magistralnog puta biti prekopan seoski put, na taj način izgubiće se veza sela sa magistralnim putem - navodi se u zahtjevu i pojašnjava da je najgore to što u projektnoj dokumentaciji ne postoji rješenje za njihov put.

Mještani tvrde da su sa problemom upoznali i premijera Zdravka Krivokapića prije mjesec i po dana prilikom njegove posjete Ranču, ali na terenu nema nikakvih promjena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.