NavMenu

Više od 3 mil EUR za nove programe podrške privredi

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.03.2023. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT) Vlada Crne Gore usvojila je Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2023. godinu vrijedan 3 mil EUR, koji će kroz paket mjera finansijsko-nefinansijske podrške doprinijeti daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede.

- Ovim programom targetira se dalji podsticaj investicija kroz nabavku opreme, digitalna transformacija biznisa, prelazak sa linearnog na cirkularni model poslovanja, jačanje izvoznih potencijala privrednih subjekata, jačanje marketinških aktivnosti, podrška početnicima u biznisu uz mentorsku podršku, sve to kako bi se na najbolji mogući način zadovoljile potrebe privrede. Pozivam crnogorsku privredu i sve koji su zainteresovani da se prijave za ove program - kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović predstavljajući programe podrške.

Programom za unapređenje konkurentnosti je predviđeno devet programskih linija:
  • Programska linija za nabavku opreme velike vrijednosti;
  • Programska linija za podršku malim ulaganjima;
  • Programska linija za podršku digitalizaciji;
  • Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije;
  • Programska linija za podršku internacionalizaciji;
  • Programska linija za unapređenje marketinga;
  • Programska linija - vaučeri za žene i mlade u biznisu;
  • Programska linija za početnike u biznisu;
  • Programska linija za pružanje mentoring usluga.
Pojedinačni iznosi, kao i način i dinamika dodjele podrške definisani su pojedinačnim programskim linijama.

Takođe, usvojen je i Program za razvoj i promociju zanatstva za 2023.godinu za koji je opredijeljeno 175.000 EUR kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

- Program podrazumijeva finansijsku podršku na principu refundacije, i to na način da zanatlija finansira 100% svih troškova do završetka aktivnosti za koju konkuriše, nakon čega mu se po podnošenju dokumentacije koja dokazuje utrošak sredstava za realizaciju aktivnosti, od strane Ministarstva odobrava povraćaj dijela troškova - soapšteno je iz MERT-a.

Kako su pojasnili, odobrena podrška može pokrivati do 70% opravdanih troškova u okviru prve komponente, odnosno do 10.000 EURbez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50% opravdanih troškova, odnosno do 6.000 EUR bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000 EUR bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu u okviru druge komponente programa.

- Dodatni procenat podrške od 10% je obezbijeđen za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Takođe, ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu od minimum 50%, učestvuju osobe ženskog pola ili je u pitanju preduzetnica kao i ukoliko je zanatlija osoba koja ima do 35 godina starosti odobrava se dodatnih 5% podrške - naveli su.

Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obje komponente iznosi 12.000 EUR.

Javni pozivi za sve programe biće raspisani uskoro o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.