NavMenu

Norveška sa milion eura podržava razvoj malih preduzeća u Crnoj Gori

Izvor: Mina Utorak, 21.09.2021. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Norveška će u naredne dvije godine izdvojiti milion eura za razvoj malih preduzeća i unapređenje ekosistema inovacija u Crnoj Gori.

Norveška će, kroz drugu fazu projekta Norveška za vas - Crna Gora, koja će trajati do septembra 2023. godine, podržati crnogorsku Vladu u ubrzanju, transformaciji i diversifikaciji ekonomije.

Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) je saopšteno da su ciljevi projekta Norveška za vas - Crna Gora unapređenje efikasnosti i efektivnosti podrške za razvoj i transformaciju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća.

Cilj je i unapređenje inovacionog ekosistema i jačanje institucija zaduženih za razvoj inovacija u Crnoj Gori, u skladu sa novim zakonskim i strateškim okvirom i najboljim evropskim praksama.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da mu je posebno zadovoljstvo što su u ovoj fazi projekta zajednički prepoznali podršku maloj privredi i inovacijama, kao ključnih generatora razvoja crnogorske privrede.

- S obzirom na brojne reformske aktivnosti koje je Vlada preduzela u proteklom periodu u ovim oblastima, ohrabruje podrška koju nam norveška Vlada pruža, a UNOPS i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) implementiraju, i koja predstavlja dodatnu vrijednost našim naporima da kreiramo povoljan ambijent za ekonomski razvoj baziran na znanju i malom biznisu - rekao je Milatović.

Projekat će, kroz sedam rezultata, podržati Vladu u osmišljavanju, implementaciji i praćenju programa državne podrške za mikro, mala i srednja preduzeća i raditi sa lokalnim samoupravama na unapređenju poslovnog okruženja i poboljšanju saradnje sa centralnim vlastima.

Ambasador Norveške, Jorn Eugen Jelsta, saopštio je da će nastavak podrške bazirati na iskustvima iz prve faze projekta.

- Nadam se da će Ministarstvo ekonomskog razvoja biti integralni dio nastavka ovog programa, čije će najbolje prakse uvrstiti u svoj rad - dodao je Jelsta.

On je kazao da nastavak projekta Norveška za vas - Crna Gora predstavlja opipljiv dokaz da je Norveška posvećena u pružanju podrške Crnoj Gori da unapredi ekonomski i socijalni razvoj, poboljša dobro upravljanje i doprinese regionalnoj stabilnosti.

Iz UNOPS-a je saopšteno da će projekat, u domenu inovacija, podržati osnaživanje novoosnovanog Sekretarijata Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, kao i jačanje institucionalnog okvira Fonda za inovacije i njegovih kapaciteta.

- Osim toga, podrška Norveške biće usmjerena i na podršku novoosnovanom Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, osnivanju Nacionalne kancelarije za tehnološki transfer i unapređenju monitoringa i kontrole sprovođenja inovacionih politika kroz primjenu digitalnih alata - dodaje se u saopštenju.

Stalni koordinator UN-a u Crnoj Gori, Peter Lundberg, kazao je da mu je drago što Norveška nastavlja da podržava Vladu kroz drugu fazu projeka, koja će doprinijeti razvoju zemlje i ispunjenju Agende 2030.

- Nastavak projekta sprovešće UNOPS u saradnji sa UNDP, što smatram priznanjem zajedničkog rada različitih agencija UN u Crnoj Gori, Vlade i ambasade Norveške - rekao je Lundberg.

Kroz prvu fazu, koju je UNOPS realizovao od decembra 2018. do maja ove godine, projekat je sproveo četiri javna poziva za podršku malim preduzećima i razvoju poslovanja i sprovođenje stručnih obuka i razvoj lokalne infrastrukture.


Odabrano je više od 40 projekata za dodjelu bespovratnih sredstava.

- Na taj način, 160 malih preduzeća dobilo je neohodnu opremu i usluge, kojima su unaprijedili svoje poslovanje i otvorili 39 novih radnih mjesta, a više od 70% njih je uvećalo prihode. Stručne obuke uspješno je završilo 68 nezaposlenih osoba, od kojih je 41 dobila zaposlenje, dok su ostali pobošljali vještine potrebne za pronalaženje posla - precizirali su iz UNOPS-a.

Direktorica višedržavne kancelarije UNOPS, Mikela Telatin, kazala je da su ponosni na dosadašnje rezultate projekta u povećanju pristupa zapošljavanju i poboljšanju lokalne infrastrukture.

Ona je najavila da će tokom druge faze nastavizi da ojačavaju ekonomski sektor i doprinose inovacijama.

- UNOPS će ostati u potpunosti posvećen zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Norveškom, lokalnim samoupravama i ostalim nacionalnim partnerima, kao i pružanju stručne podrške u oblastima projektnog menadžmenta, infrastrukture i javnih nabavki - dodala je Telatin.

UNOPS će drugu fazu projekta sprovesti u partnerstvu sa UNDP-om, kojem je povjeren rad na unapređenju ekosistema inovacija u zemlji.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gasparikova, saopštila je da je država prepoznala značaj inovacija, istraživanja i razvoja, postepeno povećavajući izdvajanja iz budžeta za te oblasti.

- UNDP želi da podrži inovativnu zajednicu, promovišući preduslove korišćenje inovacija za dobrobit ljudi i stvaranje inovacione kulture u kojoj će pojedinci imati bezbjedno okruženje za učenje iz grešaka, uz neizostavan zajednički rad na jačanju sistema kao cjeline - zaključila je Gasparikova.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.